Dobro održavan brod potonuo u Puli, curi nafta, vlasnici naloženo izvlačenje iz mora

Photo: Čitatelj

PULA – Brod koji već nekoliko godina stoji privezan ispod pulskog muzila iz zasad neutvrđenih razloga je potonuo u subotu, doznajemo od čitatelja koji upozorava na curenje nafte u more. 

– Kad sam se približio, bilo je dosta nafte u moru. Oko 5.15 sati obavještavam centar 112 oni me spajaju sa lučkom kapetanijom i nakon 40-ak minuta dolaze Lučka kapetanija i Policija sa svojim plovilima, dalje neznam što se događalo. Vidi se postavljena brana oko broda, ali vidi se i solidna količina nafte na području od oko 300metara od broda – kaže čitatelj.

Lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc potvrdila nam je potonuće ribarskog broda Mauros Hobotnica:

– U subotu kad se to dogodilo, postavili smo samoupijajućče brane koje su u ponedjeljak zamijenjen, ne zato jer su nečiste nego su upile puno mora. Dobili smo dojavu jučer i bilo je malo onečišćenja ali u okviru brana. Danas će inspektori na teren da se ponovno mijenjaju brane – kaže Škerjanc i dodaje kako je pozvana i vlasnica broda te joj je dan nalog da se brod mora izvaditi vani.

– Prioritet je vađenje, no brod je težak oko 300 tona. Brod je prije potonuća bio održavan, nije propao, pa ne bih htjela spekulirati o razlozima potonuća. To će se doznati kad se izvadi vani, nakon što s policijom napravimo očevid – rekla nam je lučka kapetanica iz Pule.

D.G.