Otočni sabor u pismu premijeru i predsjedniku Sabora: “Krši se Zakon o otocima”

Photo: Boris Kačan

Otočni sabor je uputilo pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i i predsjedniku Hrvatskog Sabora Gordanu Jandrokoviću zbog kršenja Zakona o otocima. Poručuju kako su otočani očekivali da će i njegovom provedbom osjetiti mogućnost boljeg i kvalitetnijeg života na istima, posebno na otocima koji su Zakonom proglašeni otocima sa specifičnim položajem.

Hrvatski su otoci prirodno bogatstvo koje, prema članku 52. Ustava RH, zajedno sa svojim nekretninama koje su od osobitog nacionalnog, povijesnog, gospodarskog i ekološkog značenja, predstavlja posebni interes Države i ima njezinu osobitu zaštitu. Sabor Republike Hrvatske je donio novi Zakon o otocima koji je stupio na snagu 29.12.2018. godine, a za njegovu primjenu u potpunosti bilo je potrebno donijeti devet pravilnika i jednu odluku. Nažalost moramo skrenuti pozornost na ne donošenje istih u zakonskom roku. Otočni sabor smatra da je Zakon o otocima donesen radi boljeg i kvalitetnijeg života na otocima.

Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora, otočani očekuju da se Zakoni koji se donose u Hrvatskom saboru moraju provoditi pa tako i Zakon o otocima, stoga i traže odgovornost zbog ne provedbe istog. Donošenjem Zakona otočani su očekivali da će i njegovom provedbom osjetiti mogućnost boljeg i kvalitetnijeg života na istima, posebno na otocima koji su Zakonom proglašeni otocima sa specifičnim položajem. Temeljem čl: 47 stava 2 nadzor nad provedbom Zakona o otocima nadležno je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, koje upravo ne provodi Zakon za koje je nadležno. Ne možemo dozvoliti da kvaliteta života cca. 130 000 otočana ovise o osobama iz i uz Ministarstvo koje možda ne poznaju najbolje otočnu problematiku, kao ni probleme, potrebe i zahtjeve veoma specifičnih otočkih sredina, a svi znamo da se iz Zagreba ne vide hrvatski otoci.

Predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i predsjedniče Hrvatskog Sabora, Otočni sabor traži od Vas da u okviru svojih nadležnosti utvrdite da li postoje valjani razlozi za gore navedeno stanje u provedbi Zakona o otocima. Ako postoje valjani razlozi, molimo Vas da nas o tome izvijestite, kako bi mogli sa stajališta ljudskih i moralnih obveza spram otočana, pokrenuti daljnje aktivnosti u cilju provođenja Zakona o otocima. Također zahtijevamo da izvršite svoje obećanje o preseljenju Uprave za otoke na MORE, napominju u pismu premijeru i predsjedniku Sabora iz Vijeća Otočnog sabora.

I.B.