Festival mora Rota Palagruzona 2019. – Sve o najstarijoj jadranskoj regati

Photo: Velimir Bešić

KOMIŽA/PALAGRUŽA – Završila je upravo 11. po redu Rota Palagruzona. Sabiru se dojmovi, komentari, pouke za budućnost ove iznimne manifestacije maritimne kulture Hrvatske. Započeli smo 2009. kada je Kulturna ustanova Ars halieutica iz Komiže pod vodstvom prof. dr. Joška Božanića i prof. dr. sc. Velimira Salamona pokrenula ovaj projekt s namjerom da oživi nekadašnju povijesnu regatu gajeta falkuša od Komiže do Palagruže. Ideja je proizišla iz projekta obnove povijesne komiške ribarske barke gajete falkuše „Comeza-Lisboa“ sagrađene 1997. povodom svjetske izložbe Expo 98 u Lisabonu, piše za Morski.hr gradonačelnica Komiže, Tonka Ivčević.

Gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević / Photo: Facebook

Da bi rekonstrukcija jedne povijesne barke dobila svoj puni smisao valjalo je rekonstruirati i jednu povijesnu regatu koja je prema dostupnim dokumentima jedinstvena kao najstarija regata u Europi kao i po tome što su komiški ribari stoljećima bili jedini pučinski ribari na Jadranu koji su morali organizirati masovne regate do daleke Palagruže kako bi se mogli oduprijeti gusarima koji su stoljećima harali Jadranom sve do sredine 19. stoljeća.

Pokretač projekta Rota palagruzona profesor Joško Božanić izjavio je u svom predavanju o povijesnoj regati falkuša do Palagruže:

– Mada je falkuša najstariji tip ribarskog broda na Mediteranu, mi se, istražujući i prezentirajući ovaj brod, ne bavimo prošlošću, nego budućnošću. Falkuša je brod iz dubina vremena, ali je i nasljeđe za budućnost jer on je odgovor komiških ribara na izazov opstanka. Nikada nam u povijesti nije bio potrebniji odgovor na izazov opstanka negoli u ovom vremenu i zato sam na provu falkuše ‘Comeza-Lisboa’ dao upisati poruku koja je bila slogan Svjetske izložbe EXPO 98 u Lisabonu na portugalskom: Um patrimonio para o futuro – Nasljeđe za budućnost – istakao je prof. Božanić.

Photo: Velimir Bešić

Udruga Palagruza okuplja niz mladih koji sudjeluju u Radionici brodogradnje i Školi veslanja komiškom gundulom, a ova Udruga zadužena je i za niz gastronomskih događaja od Marende u uvali Jurkovica, do Papine vecere na žalu Palagruže. Turistička zajednica grada Komiže uz pomoć komiških udruga i DVD-a Komiža organizirala je završnu oproštajnu večer Nuć sardele kada na trpezi dominiraju tradicionalna jela od sardele koja je bila stoljećima glavna hrana puka otoka Visa. 

Profesor Božanić održao je za djecu i  mlade prezentaciju svoje Virtualne čitanke viskiga / viskega jazika. Sugestivno čitanje atraktivnih proznih i poetkih tekstova izazvalo je oduševljenje okupljenih u komiškoj tvrđavi Komuni.

Sljedećeg je dana organizirana regata “Cicibela” u koju su se uključile i manje barke koje ne mogu do Palagruže. Ta regata od Biševa do Komiže evocira uspomenu na posljednju komišku falkušu koja je potonula 25. kolovoza 1986. u strašnoj oluji sa zapada u uvali Porat na Biševu. Ona je spašena i prenesena u Ribarski muzej u Komižu gdje je obnovljena te je poslužila Kulturnoj ustanovi Ars halieutica u istraživanju njene forme radi buduće rekonstrukcije ovog povijesnog ribarskog broda. U ribarskoj baraci u Portu Joško Božanić održao je predavanje o svom novom projektu “Virtualna falkuša” i o značaju virtualne prezentacije tradicionalnog broda. Prva falkuša u regati od Biševa do Komiže bila je “Mikula” s kapetanom Joškom Dubrom.

Photo: Velimir Bešić

Doček gostiju ovaj smo put organizirali u gradu Visu s ciljem da i Vis uključimo u događanja Rote palagruzone i to u prostoru Arheološkog muzeja u kojemu je arheolog Boris Čargo priredio sjajnu izložbu s naslovom “Iz grada isplovi ovog” koja predstavlja ribarstvo antičkog grčkog polisa Issa. Boris Čargo predstavio je izložbu koja je po prvi put okupila zanimljive ribarske artefakte jednog antičkog grada. U tom je prostoru Joško Božanić održao svoj recital poezije posvećen najstarijem gradu na tlu današnje Hrvatske: “Issa jest” uz sudjelovanje viške muške klape Liket.

Glavni događaj zbio se u petak na solsticij, na dan svjetla, 21. lipnja. Na znak topa s češkog jedrenjaka La Grace, koji se pridružio ovogodišnjem Festivalu, krenula je regata predvođena s tri komiške falkuše, ali je brzo posustala zbog početka puhanja juga te je donesena odluka da se do Palagruže stigne motorima, a da ovaj put regata bude obrnuta – od Palagruže do Komiže. Imali smo kao i prethodnih godina dva prateća broda – brod HRM „Andrija Mohorovičić“ za logistiku i školski brod Ministarstva mora Kraljicu mora, te glisere Lučke kapetanije i Plovputa na kojima su bili fotografi i novinari. Za vrijeme plovidbe prema Palagruži odvijaju se prezentacije projekata, a Joško Božanić drži predavanje o značaju povijesne regate od Komiže do Palagruže i o susretu Pape Aleksandra III. i ribara na žalu Palagruže 9. ožujka 1177. Kada je Papina flota na putu iz grada Vieste na Garganu prema Veneciji bila prisiljena zaustaviti se u zavjetrini Palagruže zbog jake bure.

Photo: Velimir Bešić

Profesor Robert Mohović i Tea Perinčić iz Rijeke drže predavanje o svom projektu:  Od ideje do konačne realizacije projekta očuvanja i revitalizacije pomorske baštine: Mala barka 2, Jakov Karmelić govori o  očuvanja i revitalizacije pomorske baštine, a Roko Dejhalla izvodi prezentaciju Tehnički crteži tradicijske barke. Joško Božanić prikazao je niz filmova među kojima i snimku koncerta u Lisinskom u Zagrebu povodom 10. obljetnice porinuća falkuše „Comeza – Lisboa“ na Dan svetoga Nikole 6. prosinca 2007. Inpresioniran viđenim i ukupnom atmosferom počasni član i dugogodišnji sekretar European Maritime Heritage Congress Thedo Fruithof izjavio je: „Vi ste u lokalnom prepoznali univerzalno. Ovo je velika priča o baštini koju svijet treba upoznati!“

Na žalu Palagruže ove je godine po prvi put izvedeno „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ Petra Hektorovića koje je scenski uprizorio Hvarski teatar. Žive kulise barki s razapetim jedrima na žalu Palagruže omogućile su fascinantnu scenografiju za ovu predstavu koja je izazvala oduševljenje dvije stotine prisutnih. Slijedila je potom Papina vecera koju je priredila za sve sudionika i goste Udruga Palagruza na čelu s glavnim kuharom barba Šimetom Mardešićem Palagružom iz Palagružine ulice broj 10 u Komiži. Ujutro rano u 7:00 krenula je po svježem jugu regata prema Komiži. Jugo je jačalo te su se brzo napunila jedra i počela je žestoka borba za prvo mjesto. „Kraljica mora“ stigla je u Komižu malo prije pobjedničke falkuše „Palagruža“ Pina Vojkovića koja je poslije 7 sati jedrenja prva uplovila u komišku luku.

Photo: Velimir Bešić

U suton 22. lipnja u 9:00 počela je na terasi ljetnog kina Mediteran u Komiži promocija filma Nicolò Bongiorna „I leoni di Lissa“ koji je na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Firenci ove godine dobio prvu nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film. Do potopljenog talijanskog broda na dubini od 120 metara talijanske istraživače vodi svjetski ronilački šampion u slobodnom ronjenju mladi Komižanin Veljano Zanki. Ovaj film svoju glavnu temu, o potrazi za potonulim ratnim brodom Re d’Italia poražene talijanske flote od austrougarske mornarice u bitci pod Visom, predstavlja u kontekstu viške maritimne kulture pa je tako prezentirana i Rota palagruzona kao prvorazredan kulturni događaj.

Povodom upravo završene Rote palagruzone dobili smo ovih dana putem facebooka znakovitu poruku od gospodina Emila Eichhorna: „Kad slušam i gledam kako čuvate tradiciju i oživljavate stečevinu u punom smislu, ispunjavate nas lijepim osjećajima i pozitivnom energijom u ova ružna vremena. Vi mi pomažete da jesam i ostajem ponosan pripadnik društva koje vi činite zdravim.”  

PROČITAJTE JOŠ: FOTO Rota Palagruzona: “Jedrima do Palagruže, a na Velom žalu spiza i kazalište”                                                       

Tonka Ivčević