Uspješno okončana potraga za nestalim Slovencima u Zadarskom arhipelagu

Foto: MPPI/Screenshot

ZADAR – Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su jutros resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o poduzetim aktivnostima u cilju traganja za troje nestalih, u zapadnom dijelu Zadarskog arhipelaga.

Dojavu o nestaloj trojici državljana Republike Slovenije službenici MRCC Rijeka zaprimili su sinoć, 26. lipnja u 23.52h od A.Z., članice posade brodice imena ‘DODA II’, Hrvatske zastave, koja se tada nalazila na sidru u zapadnome dijelu Zadarskog arhipelaga te je izvijestila kako su nestali otplovili sinoć u 20.30h u ribanje brodskim tenderom (pogonjen vanbrodskim pogonskim strojem snage 4,8kS), a dojavu je uputila s obzirom da se nisu vratili u dogovoreno vrijeme i sa sobom nisu imali nikakva sredstva komunikacije.

O događaju su iz MRCC Rijeka odmah izvijestili službenike Lučke kapetanije Zadar, koji su odmah krenuli u traganje, a posredstvom radijskih komunikacija iz MRCC Rijeka o traganju su obaviješteni i drugi sudionici u području traganja te su upozoreni na pojačan oprez.

Nešto kasnije noćas, 27. lipnja u 02.08h, službenici Lučke kapetanije Zadar dojavili su kolegama u MRCC Rijeka o pronalasku nestalih na poziciji ispred uvale Široka, na otoku Istu. Trojicu Slovenaca službenici LK Zadar pronašli su neozlijeđene, a nisu zatražili niti ponuđenu liječničku pomoć. Kao uzrok kašnjenja u povratku Slovenci su naveli kvar pogonskog stroja, nakon čega su službenici LK Zadar spašene prevezli na njihovu smještajnu brodicu ‘DODA II’, u 02.30h, čime je ova akcija traganja uspješno okončana.

“Ovaj događaj, koji je srećom okončan uspješnim pronalaskom nestalih osoba, bez ozljeda i materijalne štete, još jedan je u nizu sličnih, kada se nautičari upuštaju u određene aktivnosti na moru, bez da su u potpunosti pripremljeni, kako osnovnim znanjima, tako i nužnom opremom. U cilju preveniranja ovakvih događaja tijekom nastavka sezone pojačanoga pomorskog prometa, apeliramo na sve sudionike u pomorskom prometu, ali i rekreativce te kupače, da se prije izlaska na more kvalitetno informiraju o svim aspektima plovidbe i boravka namoru te da se tijekom plovidbe i drugih aktivnosti na moru, pridržavaju svih sigurnosnih standarda“, upozoravaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

D.G.