Dani splitske kulture u Beogradu: Izložba Feđe Klarića, večer Momčila Popadića i Legende svjetla Jurice Gašpara

BEOGRAD – Hrvatski kulturni centar Beograd organizirao je “Dane splitske kulture” koji su svečano otvoreni sinoć u Ustanovi kulture “Stari grad”, a traju do 29. lipnja. 

– Otvorenje je upriličeno izložbom fotografija legendarnog splitskog fotografa Feđe Klarića posvećen Splićankama. Feđa je fotografirao ono o čemu je Miljenko Smoje pisao. Već više od četrdeset godina Splićani svoj grad gledaju Feđinim očima. Feđa je Split.

Druga večer održat će se večeras i posvećena je neponovljivom splitskom novinaru, kazališnom režiseru, kazališnom piscu, kritičaru, skitnici, boemu, nadasve pjesniku – Momčilu Popadiću. Momčilo je “za svojon zvizdon” otiša’ u četrdeset drugoj godini, ostavivši iza sebe čitav svemir. Ima’ je muda da moli oca da mu oprosti, napisavši za Olivera pjesmu: “Oprosti mi pape”, Budija je, za sve nas, Tonku tražeći joj da mu bunovna kaže cvrčak. Želio je biti morski pas, prizna’ je da je skitnica i oduvik je zna da život nije ništa vengo Fantažija…

Treća noć, u subotu, 29. lipnja, posvećena je “Legendama svjetla”. Kapitalnoj monografiji Jurice Gašpara posvećenoj svjetionicima na hrvatskom Jadranu i njihovim dušama – svjetioničarima. – Dođite. To je moj Split. Splićani čuvaju uspomene i pridstavljaju svoj grad di god da su u svitu – poručila je predsjednica Hrvatskog kulturnog centra – Beograd Ljiljana Crnić, inače književnica koji piše na dijalektu Splita za što je dobila mnoge nagrade.

D.G.