FBI zatočio deset Balkanaca na brodu s kokainom vrijednim milijardu eura

Photo: Marine Traffic

Čak 14 državljana Crne Gore nalazilo se na brodu “MSC Gayane” koji je nosio 17,5 tona kokaina iz Čilea prema Nizozemskoj.

Rekordna pošiljka kokaina teška 17,5 tona, pronađena je na jednom brodu u philadelphijskoj luci kada je tamošnja policija primijetila anomalije na sedam brodskih kontejnera. Droga je navodno bila na putu iz Čilea u Nizozemsku. Čak 16,5 tona bijelog praha otkriveno je 18. lipnja, a tada su uhićena i dva člana posade, od kojih je jedan, Crnogorac Ivan Đurašević, odmah priznao da je za utovar dobio 50.000 dolara. Njegov kolega je policiji rekao da ga je za posao vrbovao upravo Đurašević, javlja Blic.

Sljedećih dana policija je pronašla još tonu kokaina na teretnjaku “MSC Gayane”, a broj uhićenih stalno raste. Lisice su stavljene Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25) i Nenadu Iliću (39). U međuvremenu su tamošnje vlasti odlučile su da će uhićena petorka ostati u pritvoru do suđenja. Agenti FBI-ja ograničili su kretanje desetorici Crnogoraca koji se još uvijek nalaze na brodu. Nekima od njih je dozvoljeno jedino da se jave obiteljima, prenosi net.hr.

– Netko će morati platiti zapljenu 17,5 tona kokaina. Netko će zbog ovoga morati umrijeti. Sigurno postoji nekoliko osoba koje će šefovi okriviti za propast posla i oni će morati platiti glavom – rekao je američkim medijima bivši visoki dužnosnik DEA Pedro Janer komentirajući rekordnu zapljenu kokaina u Philadelphiji, ističući zabrinutost za živote muškaraca koji su uhićeni u policijskoj akciji i priznali da su bili dio međunarodnog lanca krijumčarenja narkotika.

Janer je još rekao i da je jedan dio pošiljke vjerojatno trebao ostati u Philadelphiji, odakle bi se prevezao u druge dijelove SAD-a: “Drugi dio je trebao stići u Europu, gdje bi ga naručitelji opet podijelili i prevezli do krajnjih odredišta.”

FBI spomenutu desetoricu u ovom trenutku ne tereti za krijumčarenje kokaina, ali su saslušani i od njih su uzeti uzorci DNK. Njihov status će biti poznat tek nakon vještačenja narkotika. Pored kapetana broda Darka Roganovića, među posadom su Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda iz Kotora i Veselin Mirković iz Nikšića.

U dokumentu koji je zaplijenio FBI navode se svi detalji o članovima posade, vrijeme i datum ukrcaja tereta, licence pomoraca te početna i završna točka puta. Samo dvojica uhićenih članova posade priznala su sudjelovanje u švercu droge, a ostali crnogorski pomorci tvrde da nemaju veze s time. Američki mediji su objavili da nije jasno jesu li zaista svi članovi posade sudjelovali u prljavom poslu te da za takve optužbe ne postoje materijalni dokazi.

Vrijednost pronađene droge procijenjena je na više od milijardu eura. U istragu su uključeni i agenti DEA, koja je dobila dojavu da se na brodu nalazi droga, nakon čega su i izvršili kontrolu broda u luci u Philadelphiji.

Blic, net.hr