Ministar Butković na otvaranju dograđene luke Mišnjak na otoku Rabu

RAB – Prigodnom svečanošću u Luci Mišnjak obilježen je završetak radova na dogradnji najvećeg rapskog trajektnog pristaništa.

Na svečanosti je sudjelovao ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, Nenad Debelić, gradonačelnik Grada Raba, Nikola Grgurić, predstavnik Općine Lopar te zamjenica župana Primorsko-goranske županije, Marina Medarić.

– Luka Mišnjak jedna je od najvažnijih poveznica otoka Raba s kopnom, a dovršetak ovog projekta omogućit će sigurnije uvjete plovidbe trajekata u svim vremenskim uvjetima – rekao je ministar Oleg Butković te istaknuo kako će realizacija ovog projekta osigurati nesmetan ukrcaj i iskrcaj plovila i putnika u luci te siguran privez za sve trajekte dužine do 100 metara.

Ukupna vrijednost radova u luci Mišnjak iznosi oko 18.3 milijuna kuna, a projekt su zajednički financirali Ministarstvo mora, prometa, i infrastrukture, Primorsko-goranska županija i Županijska lučka uprava Rab. U sklopu projekta dogradnje trajektnog pristaništa u luci su izvedeni radovi podizanja obale, izgradnje platoa s dvije ukrcajno-iskrcajne rampe te radovi na izgradnji tri privezne utvrdice za siguran privez trajekata.

Podsjetimo kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz projekt nacionalnog sufinanciranja izgradnje, sanacije i rekonstrukcije luka od županijskog i lokalnog značaja, Županijskoj lučkoj upravi Rab do sad dodijelilo ukupno 14.500.000,00 kuna, od toga 8.000.000,00 u 2018. godini, te 6.500.000,00 kuna u 2019. godini.

– Dodjela ovih sredstva čini me sretnim jer to označava nastavak investicijskog ulaganja u luke koje su od vitalnog značaja za naše otoke i priobalje. Ovaj projekt samo je još jedna potvrda naših nastojanja da se hrvatski otoci i obala povežu na kvalitetan način tijekom cijele godine kako bi se lokalnom stanovništvu omogućila bolja dostupnost zapošljavanja, obrazovanja i ostalih usluga – naglasio je ministar te dodao kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano ulaže u razvoj i modernizaciju lučke infrastrukture, budući da su luke od nemjerljivog značaja za ljude koji žive na tom području.

I.B.