HGSS sa strme litice spasio dvoje turista u kroksicama i sandalama

Photo: HGSS

JABLANAC – Sretno je završila potraga za turistima koji su se u neprikladnoj ljetnoj obući odlučili penjati uz strmu stijenu. Spasila ih je Hrvatska gorska služba spašavanja koja po tko zna koji put ponavlja: “Nemojte na planinu u japankama!”

Nedjeljni „odmor“ spašavatelja HGSS Stanice Gospić prekinuo je poziv Centra 112 preko kojeg je dvoje švedskih turista zatražilo pomoć.

Na stijenama iznad prekrasne uvale (fjorda) Zavratnica, dvoje turista zaglavilo je pod okomitom stijenom pokušavajući se od mora popeti do vidikovca koji se nalazi iznad uvale pored Jadranske magistrale.

“U večernjim satima spašeno dvoje stranih državljana sa stijena iznad uvale Zavratnica… probajte pogoditi koju su obuću imali na sebi???”, stoji u objavi HGSS Stanice Gospićna Facebooku.

Iako postoji označena staza iz uvale prema vidikovcu, iz HGSS-a poručuju da nisu uspjeli saznati zašto su oni odabrali „lakši“ put???

“Vjerojatno su procijenili da je bliže i brže… da, mi volimo kad oni procjene. I gle čuda, ne može se dalje, nema puta, okomita stijena ispred nas i to nije sve, a mi na sebi kroksice i fine sandalice. Naravno, kada smo na moru uz obuću s kojom idemo u more na sebi imamo i odjeću za u more, kako drugačije? Ali nema tu problema zovemo 112 i HGSS će nas spasiti. Zaista u toj situaciji ništa drugo nije ni preostalo i napravili su najbolje što su mogli. Ma tko kaže da stranci rade samo gluposti, znaju oni i ponešto pametnog.

Dajemo im upute što da rade (ništa ne rade) i s osmijehom na licu i uz dozu humora krećemo u još jednu akciju spašavanja. Dva spašavatelja prilaze bočno do njih. Kako nisu bili ozlijeđeni, spašavatelji pronalaze nešto lakši put i sigurno ih spuštaju u uvalu do mora te turističkom stazom izvode u Jablanac. Nadamo se da su napravili nekoliko fotografija s ovog improviziranog vidikovca jer zalasci sunca iznad Zavratnice su zaista prekrasni” – objavio je HGSS na svojim stranicama.

D.G.