3 min. čitanja

Nazvali smo vlasnika magarice s Kaprija: “Ne želim polemizirati oko poticaja, niti reći zašto sam je ostavio”

Šibenska policija završila je izvide oko pronađene magarice na otoku Ravnu i nije utvrdila okolnosti zanemarivanja i napuštanja životinje. Njen privremeni udomitelj Bernard Roca s otoka Kaprija nam kaže da se s vlasnikom dogovorio o ostanku magarice preko ljeta. Vlasnik pak sve demantira i ne želi otkriti zašto je magaricu ostavio na otoku i dobiva li za nju poticaje.

Glasnogovornica šibenske policije Marica Kosor potvrdila nam je da nije bilo mučenja i zlostavljanja magarice ostavljene na otoku Ravan:

– Izvidom nismo našli elemente tog kaznenog djela. Iz razgovora s vlasnikom smo utvrdili da je on magarici ostavio dovoljno vode i hrane, a izvid na otoku su izvršili i službenici pomorske policije. Povremeno ju je obilazio vlasnik, a tamo ima još životinja. Nije magarica tamo jedina bila. Obilaze ljudi i vode brigu o njima – kaže Kosor.

Nazvali smo i Bernarda Rocu da ga pitamo je li magarica još kod njega.

– Pregovarali smo s vlasnikom da ostane do kraja lita. Poslije lita ako se uspijemo dogovorit, pribacit ćemo ga u Vodice.

Znate li zašto je magarica uopće bila tamo, je li vam vlasnik rekao zašto ga je ostavio?

– A ostavio je magarca tamo jer ima goste i pravi mu nered. Na obližnjem otoku Mišnjaku ima OPG i koze, ali se počeo baviti turizmom. Kaže da nije dobivao poticaje ima 5 godina, a magarica ima 11 godina. Čuo sam da je životinja još od veljače sama na tom otoku. Htio nas je tužiti, jer smo mu uzeli magarca, ali spasilo nas je što je magarac bio na državnom zemljištu. Na sigurnom je, lipo mu je. Ne mogu ga osuđivati, žao mi je beštije, ja ću nastojati da ostane tu. Zaljubili smo se u životinju, već nam priča, traži i zna što hoće – kaže Roca.

Htjeli smo čuti i što kaže vlasnik magarice ostavljene na otoku, pa smo ga nazvali. Nije želio da mu objavljujemo podatke.

– Moju verziju priče ćete čuti na sudu. Nisam imao potrebu iskomunicirati to s portalima. Cijela bura se digla, cijeli linč. Da su ta dva gospodina koji su tu bili, prošetali sto metara po otoku, vidjeli bi što je bilo.

Jeste li dobili poticaje za svoj OPG i za uzgoj magaraca?

– Ne namjeravam polemizirati radi poticaja. Obratio sam se službama kojima sam se trebao obratiti – veterinarskoj inspekciji i stočarskom savezu, gospodinu Ercegu koji je čipirao i tetovirao životinju. Nisam reagirao odmah jer nemam profil na društvenim mrežama, a krađu nisam prijavio samo zato jer poznajem gospodina.

Jeste li se dogovorili o ostanku životinje na Kapriju kod gospodina Roce?

– Nisam se apsolutno ništa dogovorio. Magarica je u mojem vlasništvu i tako će i ostati.

Evo prilike da javnost čuje vašu stranu priče, pa nam kažite – zašto ste životinju uopće ostavili na tom otoku?

– Ne želim na to odgovoriti. Da vam netko javi da je vidio slona ili žirafu na Žirju, biste li to objavili? I tko vam garantira da su slike magarice na otoku istinite? Zanima vas samo senzacionalizam.

Zanima nas istina. Da netko fotografira slona ili žirafu, naravno da bi objavili, a priču o magarici potvrdilo je više svjedoka i fotografije. Sad možete iznijeti svoju stranu priče.

– Jeste li ikad imali magaricu i znate li koliko pije vode? Mislite li da joj je dovoljno 10 litara koliko joj je dao taj koji ju je posjetio i vama poslao tu priču?

Ne, ne znam. Želite li vi reći zašto je magarica bila na otoku?

– Ne, ne želim – završava razgovor vlasnik magarice.

Osoba istog imena i prezimena dobila poticaje od 111.600 kn

A mi smo istražili i pronašli da je osoba s istim imenom i prezimenom u sklopu Programa ruralnog razvoja dobila 111.600 kn ili 15.000 eura kroz “Potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava 2. natječaj”. Za natječaj, čije rezultate možete pogledati OVDJE, osoba koja je dobila sredstva, natjecala se 24. ožujka 2017. godine.

PROČITAJTE JOŠ: FOTO/VIDEO Kako je izgledalo spašavanje magarice Mije

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.