Nedavno havarirani brod Aurelia satima kružio u Jadranu, saznali smo zašto

SPLIT – Feribot Aurelia, talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split, nakon havarije motora koju je imao u svibnju, napokon je osposobljen za plovidbu. Čitatelj nas je upozorio na novo neobično kruženje broda na otvorenom moru, koje je trajalo satima, ali dobili smo odgovor zašto.

Lučki agent iz splitskog predstavništva tvrtke MSC krstarenja, Antun Alfirević pojasnio nam je zašto se brod Aurelia 29. lipnja u večernjim satima više od 5 sati vrtio u krug u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske, 10-ak NM od Rogoznice.

Photo: Vesselfinder / Screenshot

– Brod je bio u probnoj vožnji, budući da je iz škvera izišao 29. lipnja s tegljačima. Testirali su da vide hoće li motor prihvatit novi način rada. Nakon toga brod je stigao jučer u 6.30 u trajektnu luku Split i regularni polazak za Anconu je bio u 20.00 sati. Oba motora su bila pokvarena, pa su ubačeni potpuno novi motori i sad je spreman nastaviti s održavanjem redovite linije. Nadam se da neće biti više neugodnih iznenađenja jer je napravljeno sve kako treba – kaže Alfirević.

Brod Aurelia izgrađen je 1980. godine u talijanskom brodogradilištu Cantiere navale di Castellammare di Stabia. U toj seriji još su AF Francesca, Amanah, Clodiar, New York i Nomt. Današnji vlasnik je Compagnia Italiana di Navigazione, a operator SNAV. Plovi na ruti Ancona – Split. Od 1980. do 2012. vlasnik je bio Tirrenia di Navigazione. Napravljene su strukturne dogradnje 1988. i 1992. godine. 1992. su Aureliji i brodovima blizancima Clodiji i Nomentani u brodogradilištima INMA u La Speziji i SMEB u Messini dodana dva mosta i bočne nadogradnje radi povećanja stabilnosti. Time je povećan i broj putnika koji su mogli primiti, ali se izgubilo na brzini broda.

D.G.