Četrnaest mornara poginulo tijekom požara u ruskoj podmornici

Photo: Youtube/Screenshot

SEVERNOMORSK – U ruskoj istraživačkoj podmornici je tijekom požara poginulo 14 članova posade, izvijestilo je danas rusko Ministarstvo obrane.

U izvješću se navodi da su se članovi posade nakon izbijanja požara ugušili zbog udisanja dima, no nema podataka o tome koliko je posade istovremeno boravilo u podmornici.

Podmornica se nalazila u unutar sjevernog polarnog kruga, a nakon što je požar ugašen, plovilo je dotegljeno u Severomorsk, glavnoj bazu ruske sjeverne flote u Murmanskoj regiji.

Ruska novinska agencija RBK prenosi vojni izvor koji je rekao da je brod bio nuklearna podmornica AS-12, no o tome nema službenih potvrda.  Inače, AS-12 je mini podmornica koja se koristi za istraživanje dubokog morskog dna, ali je poznata i kao špijunska podmornica popularno nazvana Lošarik. Službeni naziv „AS-12“ zači “Atomnaâ Stanciâ” iz službenog ruskog pomorskog izraza “atomska glubokokodna stancija”, koji znači dubokomorska nuklearna postaja.

Podsjetimo, najveća podmornička katastrofa novijeg doba dogodila se također u podmornici iz sastava sjeverne flote. U Barentsovu moru je 2000.  godine 118 članova posade poginulo nakon dvije eksplozije na nuklearnoj podmornici Kursk. Osam godina kasnije, 20 ljudi na nuklearnoj podmornici Nerpa umrlo je od gušenja.

D.G.

Vaš komentar