Četrnaest mornara poginulo tijekom požara u ruskoj podmornici

Foto: Youtube / Screenshot

SEVERNOMORSK – U ruskoj istraživačkoj podmornici je tijekom požara poginulo 14 članova posade, izvijestilo je danas rusko Ministarstvo obrane.

U izvješću se navodi da su se članovi posade nakon izbijanja požara ugušili zbog udisanja dima, no nema podataka o tome koliko je posade istovremeno boravilo u podmornici.

Podmornica se nalazila u unutar sjevernog polarnog kruga, a nakon što je požar ugašen, plovilo je dotegljeno u Severomorsk, glavnoj bazu ruske sjeverne flote u Murmanskoj regiji.

Ruska novinska agencija RBK prenosi vojni izvor koji je rekao da je brod bio nuklearna podmornica AS-12, no o tome nema službenih potvrda.  Inače, AS-12 je mini podmornica koja se koristi za istraživanje dubokog morskog dna, ali je poznata i kao špijunska podmornica popularno nazvana Lošarik. Službeni naziv „AS-12“ zači “Atomnaâ Stanciâ” iz službenog ruskog pomorskog izraza “atomska glubokokodna stancija”, koji znači dubokomorska nuklearna postaja.

Podsjetimo, najveća podmornička katastrofa novijeg doba dogodila se također u podmornici iz sastava sjeverne flote. U Barentsovu moru je 2000.  godine 118 članova posade poginulo nakon dvije eksplozije na nuklearnoj podmornici Kursk. Osam godina kasnije, 20 ljudi na nuklearnoj podmornici Nerpa umrlo je od gušenja.

D.G.