U marini Vrsar jahta ispustila fekalije u more, građani bijesni

VRSAR – U marini Montraker Vrsar, dogodio se ekološki incident u kojem je sudjelovala jahta pod hrvatskom zastavom. Ispustili su tank fekalnih mora direktno u more i to na vezu marine. Netko je incident fotografirao, pa je slučaj prijavljen nadležnima.

U Facebook grupi „Zaustavimo devastaciju Jadrana“ objavljene su dvije fotografije koje pokazuju smeđi ispust na krmi jahte. S obzirom na veliki broj osuđujućih komentara, među kojima ima onih koji su prijavili incident direktno ili preko aplikacije NIS, nazvali smo lučku kapetanicu u Puli, Dolores Brenko Škerjanc koja kaže.

– Kapetan ispostave je izašao na teren, a njega je obavijestio direktor marine. Ne možemo sto posto utvrditi je li to s te jahte i što je sadržaj, jer se more naknadno raščistilo. Fotografiju nismo dobili, već samo usmenu prijavu – kaže Brenko Škerjanc.

Fotografiju smo naknadno e-mailom poslali u Lučku kapetaniju Pula, a potom nazvali direktora marine Armida Gerometta, koji nam je potvrdio da se radi o jahti “Seven Sense” u vlasništvu hrvatskog državljanina:

– Došlo je do incidenta. Pumpa u tom brodu je automatski izbacila određenu količinu fekalija. Činjenica je da se to ne radi u lukama ni igdje na ovaj način, a i mi imamo pumpe za ispumpavanje tankova. Zvali smo zapovjednika broda, Lučku kapetaniju, ispostavu Poreč i osobno gazdu broda koji se jako ispričao. Rekli su da su promijenili sustav pumpi, a strojar nije znao i izišlo je vani oko 100 litara otpadne vode direktno u more. Naši mornari su jako brzo došli na lice mjesta, a more se iščistilo već za pola sata – pojašnjava Gerometta.

Zvali smo agenciju koja iznajmljuje brod, no u pokušaju da dođemo do vlasnika koji bi ispričao svoju stranu priče, do zaključenja teksta nismo uspjeli.