VIDEO Turisti snimili najveću europsku zmiju dok se plivajući pokušava popeti na brod

Photo: Čitatelj

U redakciju su nam pristigle neobične snimke zmije koja pliva i pokušava se popeti na katamaran. Mađarski turist nam piše kako je snimka nastala između otoka Kakan i Velog Borovnjaka.

Pitali smo stručnjaka Andreja Simčića koji dugo proučava gmazove na području Hrvatske, o kojoj se vrsti radi.

– Radi se o četveroprugom kravosasu (Elaphe quatuorlineata), najduljoj europskoj zmiji. Naraste oko 2 i pol metra možda čak i malo preko i nije otrovna. Rijetko grize, više sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. U proljeće se hrani s mladim i starim pticama, penje se na drveće, ali u glavnom se hrani glodavcima – zapravo je jako korisna. Sve zmije plivaju, pa ova na snimci i nije neka rijetkost. Moguće da je baš bila na stablu iznad mora pa je pala, a to što se želi popeti na brod je prirodno, jer želi vani na kopno.

Na području Hrvatske žive tri otrovnice, oštroglavi žutokrug (rijetko se vidi i endemska je vrsta), poskok i riđovka. Ove su pak vrste ljutice, ali nijedna smtronosna za zdravog i odraslog čovjeka. Problem je ako ugrize čovjeka slabijeg imuniteta, stariju osobu ili dijete – zaključuje Simčić.

D.G.