3 min. čitanja

ISLAND Zemlja nestvarne divljine, vrijedna divljenja

ISLAND Zemlja nestvarne divljine, vrijedna divljenja
Photo: Tom Gavazzi

Island je država po površini veličine Engleske, ali za razliku od 48 milijuna stanovnika (koliko broji Engleska), Island ima svega 358.000 stanovnika od kojih trećina živi  u glavnom gradu Reykjaviku. Zemlja surove klime, predivne i jedinstvene prirode, okružena Atlantskim oceanom, gdje je preko ljeta dan puna 24 sata, a 8 mjeseci gotovo potpuni mrak 24 sata;  gdje kada se probudite po ljeti, ukoliko nemate sat kraj sebe ne znate koliko je sati – 2, 5, 14 ili 24 sata.

Kako priliči Islandu, odlučili smo ga obići kao moderni nomadi, putujući kamperom kako bismo otkrili i najskrivenije ljepote te divlje prirode i kako bi smo imali slobodu kakvu želimo za otkrivanje novih iskustava.  Iskustvo koje će trajno ostat u nama.

Svjetlost 24 sata tijekom dana, (kada je sunce nekada u ponoć jače od podnevnog), šetnja po obodu davno usnulog vulkana, erupcije gejzira, geotermalni izvori. Fascinantna je laguna sa santama leda, koje kroz tjesnac otplavljaju u more. (U toj laguni su snimama i 2 James Bond filma). Imate osjećaj kao da ste ušli u roman Julesa Verna.

Ipak,  najviše nas se dojmio plov sjevernim morem, s kitovoma i delfinima koje se igraju oko kitova, gdje smo zaplovili na jednoj staroj ribarskoj brodici u sjevernom Atlantiku na samo 40 km od Polarnog Kruga, gdje je bilo fascinatno gledati kitove koji su u nekim trenucima bili skoro nadohvat ruke, učiti nepisana pravila da se motor broda ugasi kada ste uz kitove kako ih se ne bi uznemiravalo u njihovom hranjenju i disanju, te nepisano pravilo da se uz kita ostaje ploviti maksimalno 10tak minuta te se onda plovi i traži idući kit, a ovaj se ostavlja u miru plavetnila i dubina. Čaroban je osjećaj kada je uz vas takvo divna životanja, oko vas sante leda i vrhunci planina pokriveni vječnim snijegom.

Photo: Tom Gavazzi
Photo: Tom Gavazzi

Specifičnost Islanda su I Puffini, ptice zanimljivog kljuna, kraj čijeg otoka smo prošli u plovu prema kitovima. Jedna od posljedica glogalnog zatopljenja je I činjenica da preko 60% svih Puffina obitava na Islandu. Ribice kojima se hrane žive samo u hladnim morima. Do nedavno je tih prtica bilo I na obalama Škotske, ali kako se more zgrijalo I ribice se povukle sjevernije, puffini su našli svoj dom na Islandu.

Bacila nam je bubu u uho spoznaja da  za manje od 48 sati možete dojedriti jedrenjakom do Grenlanda. Od Husavika, ribarskog gradića na sjeveru Islanda iz kojeg smo isplovili. I to na jedrenjaku s elektromotorom kako bi se što više sačuvao okoliš.Islanđani su svjesni svog suživota s prirodom i morem i uistinu vode brigu o zaštiti.

I tako prisjećajući se dolaska prvih stanovnika Islanda, kažnjenika iz Norveške koje su bili osuđeni na najgore kazne, stvarajući tamo na plodnom moru i tlu,  novi život, uživajući u prirodi i hrani, imajući u vidu da je najjača gospodarska grana ribarstvo, zbog kojeg nisu željeli postati članica EU, vratili smo se doma u naše tople krajeve, s predivnim emocijama i mislima na surovi, ali istodobno i predivan otok na sjeveru Europe.

Definitivno mjesto za posjetiti za svakog nautičara i avanturistu, ali i svakog zaljubljenika u prirodu koji želi spoznati jedno novo divno životno iskustvo.

Tom Gavazzi

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.