ISLAND Zemlja nestvarne divljine, vrijedna divljenja

Photo: Tom Gavazzi

Island je država po površini veličine Engleske, ali za razliku od 48 milijuna stanovnika (koliko broji Engleska), Island ima svega 358.000 stanovnika od kojih trećina živi  u glavnom gradu Reykjaviku. Zemlja surove klime, predivne i jedinstvene prirode, okružena Atlantskim oceanom, gdje je preko ljeta dan puna 24 sata, a 8 mjeseci gotovo potpuni mrak 24 sata;  gdje kada se probudite po ljeti, ukoliko nemate sat kraj sebe ne znate koliko je sati – 2, 5, 14 ili 24 sata. 

Kako priliči Islandu, odlučili smo ga obići kao moderni nomadi, putujući kamperom kako bismo otkrili i najskrivenije ljepote te divlje prirode i kako bi smo imali slobodu kakvu želimo za otkrivanje novih iskustava.  Iskustvo koje će trajno ostat u nama.

Svjetlost 24 sata tijekom dana, (kada je sunce nekada u ponoć jače od podnevnog), šetnja po obodu davno usnulog vulkana, erupcije gejzira, geotermalni izvori. Fascinantna je laguna sa santama leda, koje kroz tjesnac otplavljaju u more. (U toj laguni su snimama i 2 James Bond filma). Imate osjećaj kao da ste ušli u roman Julesa Verna.

Ipak,  najviše nas se dojmio plov sjevernim morem, s kitovoma i delfinima koje se igraju oko kitova, gdje smo zaplovili na jednoj staroj ribarskoj brodici u sjevernom Atlantiku na samo 40 km od Polarnog Kruga, gdje je bilo fascinatno gledati kitove koji su u nekim trenucima bili skoro nadohvat ruke, učiti nepisana pravila da se motor broda ugasi kada ste uz kitove kako ih se ne bi uznemiravalo u njihovom hranjenju i disanju, te nepisano pravilo da se uz kita ostaje ploviti maksimalno 10tak minuta te se onda plovi i traži idući kit, a ovaj se ostavlja u miru plavetnila i dubina. Čaroban je osjećaj kada je uz vas takvo divna životanja, oko vas sante leda i vrhunci planina pokriveni vječnim snijegom.

Specifičnost Islanda su I Puffini, ptice zanimljivog kljuna, kraj čijeg otoka smo prošli u plovu prema kitovima. Jedna od posljedica glogalnog zatopljenja je I činjenica da preko 60% svih Puffina obitava na Islandu. Ribice kojima se hrane žive samo u hladnim morima. Do nedavno je tih prtica bilo I na obalama Škotske, ali kako se more zgrijalo I ribice se povukle sjevernije, puffini su našli svoj dom na Islandu.

Bacila nam je bubu u uho spoznaja da  za manje od 48 sati možete dojedriti jedrenjakom do Grenlanda. Od Husavika, ribarskog gradića na sjeveru Islanda iz kojeg smo isplovili. I to na jedrenjaku s elektromotorom kako bi se što više sačuvao okoliš.Islanđani su svjesni svog suživota s prirodom i morem i uistinu vode brigu o zaštiti.

I tako prisjećajući se dolaska prvih stanovnika Islanda, kažnjenika iz Norveške koje su bili osuđeni na najgore kazne, stvarajući tamo na plodnom moru i tlu,  novi život, uživajući u prirodi i hrani, imajući u vidu da je najjača gospodarska grana ribarstvo, zbog kojeg nisu željeli postati članica EU, vratili smo se doma u naše tople krajeve, s predivnim emocijama i mislima na surovi, ali istodobno i predivan otok na sjeveru Europe.

Definitivno mjesto za posjetiti za svakog nautičara i avanturistu, ali i svakog zaljubljenika u prirodu koji želi spoznati jedno novo divno životno iskustvo.

Tom Gavazzi