Požar kod Grebaštice ponovno buknuo, gori i Marjan u Splitu

Photo: Facebook / Vatrogasci - oni su naši Heroji

GREBAŠTICA/SPLIT – Iako je u jednom trenutku lokaliziran požar kod Grebaštice, pa su s terena povučeni i dva kanadera, vatra se ponovno rasplamsala. U međuvremenu je planuo Marjan u Splitu, gdje su hitno stigle zračne snage.

Ponovno se aktivirao požar kod Grebaštice. Teren je nepristupačan, a jedan kanader je vraćen na teren, dok je drugi hitno prebačen na gašenje novog požara u Splitu.

Jedan od pilota koji je sudjelovao u današnjoj akciji, kapetan posade Canadaira CL-415 i zamjenik zapovjednika Potupožarne eskadrile bojnik Darko Kučej kazao je kako je riječ o nepristupačnom i strmom terenu koji otežava pristup i rad zemaljskim snagama.

– Odmah po dolasku vidjeli smo kako se vatrena fronta širila nošena vjetrom, no uspjeli smo je  brzo zaustaviti i dovesti požarište do stanja gdje nije bilo više niti izdimljavanja.  Očito je kako se maestral pojačao i ponovno razbuktao požarište, no nadam se kako ćemo do mraka požar uspjeti u potpunosti staviti pod nadzor i spriječiti ponovno izbijanje – kazao je bojnik Kučej.

Tijekom današnjeg angažmana dva Canadaira na požarištu Grebaštica izbačeno je oko 250 tona vode pri čemu su ostvarena 3,5 sata naleta.

Oko 17:45 izbio je požar na južnim padinama Marjana. Gorjelo je na Bambinoj glavici, iznad plaže Kašjuni. Na intervenciju su stigla sva splitska vatrogasna društva, a zapovjednik JVP-a Split, Ivan Kovačević, zatražio je hitnu pomoć zračnih snaga.

Požar je zahvaljujući brzoj intervenciji u međuvremenu lokaliziran. U gašenju je osim kanadera sudjelovalo 13 vozila s 38 vatrogasaca koji su ostali sanirati požarište.

D.G.