Pomor morskih ježinaca u porečkom akvatoriju

Foto: Wikimedia

POREČ – Sportski ribolovci i ronioci, ali i poneki kupači primijetili su na području porečkog akvatorija pomor morskih ježinaca. Više slučajeva primjećeno je južno od Poreča. Uginuli su ježinci kako na većim dubinama tako i u plićacima. Za sada nema službenog očitovanja o tom slučaju. Ronioci su primjetili i nagli porast temperature mora u kratko vrijeme, no da li je to uzrok pomora ne zna se.

Zabrinjavajući je nestanak podvodnih livada trave poseidonije, koja je zapravo najveći izvor kisika u morskoj vodi ! Srećom, većinom je nestala i Caulerpa racemosa, alga koja je zadnjih godina divljala našim morskim dnom, piše Poreština.info.

Periske su većinom “netaknute”, na ppodručju Brula ima ih oko 300 do 400 komada i ljepe su i zdrave. Što se ne bi moglo reći za uvalu Molindrio, gdje periske beživotno leže na dnu još od prošle jeseni.

Znanstvenici potvrđuju da bi uzrok pomora ježinaca mogao biti “upwelling” tj. naglo miješnje toplije vode sa površine mora i sa hladnom vodom pri dnu. Temperatura mora se u mjesecu lipnju naglo povećala sa14 na čak 28 stupnjeva. Navodno je primjećen pomor i drugih morskih organizama sa dna.

Poreština.info