Posljedica drame na Olibu: „Mještani su u sred noći vadili ljude iz mora“

Photo: A.R.Špralja

OLIB – Katamaran Lagoon 420 koji je zajedno s jedrilicom potopljen u iznenadnoj noćnoj tramontani na otoku Olibu, vadi se jutros dizalicom specijaliziranog plovila ronilačkog servisa „Zvonko“ iz Šibenika.  Vlasnik sukošanske tvrtke u čijoj je floti potopljeni brod „Wave master“, Darko Obradović ispričao nam je o kakvoj se drami radilo.

– Prava je sreća da nitko nije stradao i to je najbitnije, priča nam Darko Obradović. Dva broda koja su se nalazila na vezu okrenutom na tramontanu tu sreću nisu imala.

– Digla se tramuntana oko ure – dvi po noći i htjeli su izaći na pučinu, što je standardna procedura ako je brod na nesigurnom vezu. Bili su na muringu i mislili su isploviti, međutim zakačio je muring za propelu i sve se zapravo desilo vrlo brzo. U tri minute sudarili su se s jedrilicom i ovo je posljedica. Moram reći da je posada pokušala napraviti sve što se moglo napraviti. Mještani su u sred noći spašavali ljude iz mora. Šteta na brodu je oko pola milijuna eura, ali ponavljam da je najbitnije to što su ljudski životi spašeni – govori nam Obradović.

Lučki kapetan iz Silbe, Lazarin Bogdan nam je potvrdio kako su oba broda bili vezani u portu i da je šteta potpuna.

– Istina je da su domaći ljudi pomagali posadi u spašavanju. Radilo se o iznenadnom nevremenu, a ronioci su našli neki konop ispod propele. To vjerojatno daje naslutiti što se dogodilo. Nema nikakvog onečišćenja mora, a evo katamaran je upravo izvađen, pa će nakon njega doći i po jedrilicu. – kratko je kazao Bogdan.

PROČITAJTE JOŠ:

Jako nevrijeme potopilo jedrilicu i katamaran na Olibu

Katamaran udario u obalu kod Mljeta – Tri člana posade ozlijeđena

J.G.