Na Žirju nasukan ribarski brod Sin Kali

ŽIRJE – Ribarski brod Sin Kali nasukao se na puntu uvale Tratinska na Žirju. Prema prvim informacijama, nema ozlijeđenih u havariji.

Kako piše ŠibenikIn, nasukavanje nije prijavljeno ni policiji ni Lučkoj kapetaniji, a lučki kapetan Robert Baljkas, koji je za havariju saznao iz medija baš kao i policija, kazao je da u slučaju neprijavljivanja takvih događaja, nakon utvrđivanja svih okolnosti pomorske nesreće, slijedi kazna zbog neprijavljivanja iste nadležnim službama.

Informaciju je za Morski.hr potvrdila i glasnogovornica PU Šibensko-kninske Marica Kosor

– Dobili smo dojavu oko 21.30 da se na Žirju uvala Trat nasukao ribarski brod, Odmah smo izašli na mjesto događaja i potvrdili istinitost navoda. Nije bilo izlijeđenih ni zagađenja, a daljnje postupanje preuzima Lučka kapetanija – rekla je Kosor.

Uzrok nasukavanja – iscrpljenost?

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture stiglo je i priopćenje:

„Sinoć, 6. srpnja u 21.45h službenici Lučke kapetanije Šibenik informirali su MRCC Rijeka da se na otoku Žirje, južna strana otoka, ispred uvale Tratinska (lijevo od ulaza u uvalu) nasukao  veći ribarski brod, imena „SIN KALI 1“, Hrvatske zastave, sa devet članova posade, od kojih nitko nije ozlijeđen, slijedom čega je o događaju obaviještena i Pomorska policija Šibenik.

Na poziciji pomorske nesreće službenici LK Šibenik ustanovili su da je ribarski brod, duljine 40 metara prilikom udara u obalu ostao nasukan do polovine ukupne dužine. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora te je zajednički očevid na poziciji zaključen sinoć u 23.09h, dok su službenici LK Šibenik poziciju ove pomorske nesreće napustili noćas u 03.20h, nakon osiguranja pozicije nesreće.

Tijekom očevida u suradnji sa Policijskim službenicima provedeno je ispitivanje na prisustvo alkohola u krvi zapovjednika broda, M.P., državljanin Republike Hrvatske, kod kojega nije utvrđeno prisustvo alkohola, ali je isti naveo iscrpljenost kao glavni uzrok udara u obalu i nasukanja broda.“

Šibenski gradski vijećnik objavio je fotografije nasukanog broda na svom Facebook profilu i napisao: “Žirjanska stina ne prašta”. Uistinu, dobro je prošlo.

D.G.