Photo: Boris Kačan

Prognostičari od sredine dana najavljuju izraženiju promjenu vremena, koja najprije zahvaća sjeverni Jadran. 

Temperatura bi se mogla spustiti i desetak stupnjeva, a velika je vjerojatnost da će uz grmljavinsko nevrijeme i jak vjetar lokalne nevere iznenaditi s tučom.

Jaka kiša, pljuskovi i grmljavina, izraženiji će biti tijekom večeri, kad će se promjena vremena kretati i prema sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, dok će se još na jugu zadržati suho vrijeme. Tamo gdje će biti kiše, treba računati na obilnije oborine s preko 20 litara kiše početvornom metru. Lokalne bujične poplave, udari vjetra i tuča mogli bi prouzročiti veliku štetu na imovini i uzrokovati prekide u aktivnostima na otvorenom i u prometu, pa je i strah od ugroze poljoprivrednih kultura opravdan.

Državni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje za pomorce i nautičare, pa se ne preporuča isplovljavanje, ukoliko na to niste spremni:

“Na sjevernom, potkraj dana i u noći i na srednjem Jadranu mjestimice nevere. Potkraj dana na sjevernom, zatim u noći i na srednjem Jadranu mjestimični udari bure 35-40 čvorova”, poručuju iz DHMZ-a.

Za područje sjevernog Jadrana na snazi je narančasti meteoalarm, dok je za srednji i južni dio još uvijek žuto upozorenje.

Nestabilno vrijeme nastavlja se i početkom tjedna, a temperatura će idućih dana biti u osjetnom padu.