Sidrenje oko plaže Zlatni rat uništava podmorje

Zlatni rat, Bol - Foto: Boris Kačan

BOL – Svake godine u ljetnim mjesecima svakodnevno svjedočimo velikom broju brodova i kruzera koji se sidre posvuda oko plaže Zlatni rat i neprestano i dokazano uništavaju podmorje. A upravo podmorje oko plaže Zlatni rat stanište je strogo zaštićene vrste Posidonije ili oceanskog porosta (Posidoniaoceanica) koja je endemska vrsta Sredozemnog mora.

Posidonija je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta  –  kod nas Zakonom o zaštiti prirode (NN 80/1315/18), dok je na europskoj razini štiti Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije. Više o Posidoniji i koliko znači za bioraznolikost i stvaranje kisika u moru pročitajte na kraju članka portala Bol info.

U petak 5. srpnja je zabilježeno 11 kruzera i još nekoliko brodica usidrenih ispred i zapadno od plaže Zlatni rat na maloj udaljenosti od plaže, s bačenim sidrima u livade Posidonije. Osim što se sidrima uništava Posidonija, ubija se bioraznolikost vrsta koje u njoj obitavaju. Osim uništavanja podmorja također se sa velikom sigurnošću može ustvrditi da pojedini brodovi ispuštaju fekalije, a to  se  može potvrditi i pojavom takozvane fekalne trave uz obalu Zlatnog rata. Fotografije i podvodne snimke poslali smo stručnjacima za potvrdu vrste. Na donjoj  je fotografiji vidljiva trava/alge žute boje uz rub plaže Zlatni rat, vide se i brazde od sidara u polju Posidonije i primjetiti ćete veliki dio polja koji je i uništen.

Pitanje i upozorenje na sidrenja i uništavanja Posidonije uputili smo na adrese Ministra pomorstva, Lučkoj upravi, Ministarstvu zaštite okoliša i Agenciji za okoliš i prirodu, a njihove odgovore ćemo objaviti kad i ako stignu.

Photo: Đani Iglić

Naravno da se  nameće i pitanje tko je kriv, od koga se očekuje reakcija i ozbiljna akcija.

U prvom redu smo uistinu krivi i svi mi koji šutimo i čekamo da ‘netko’ riješi problem ili nas na žalost uopće nije ni briga. Naravno da je sljedeća kriva i  lokalna vlast koja ne čini ništa po tom pitanju kao i drugim pitanjima od vitalnog značaja za turizam od kojeg velika većina mještana privređuje za život. Nadalje je  velika odgovornost odnosno krivnja Lučke kapetanije koja ne provodi ni nadzor, a onda prelazimo i na druge razne agencije, Županiju i ministarstva sve do Vlade RH.

Što možemo učiniti?

Odmah bi mogla i može reagirati Lučka kapetanija – s pojačanim nadzorom za početak, zatim dugoročno lokalna samouprava, Lučka kapetanija, Županija i nadležno ministarstvo trebaju odrediti sidrište koje će se napraviti po standardima očuvanja podmorja.

Akcije se čekaju, reakcije su potrebne, uključimo se odmah i sami dok se još ima što spašavati. Galeriju fotografija pogledajte i cijeli članak pročitajte na donjoj poveznici:

Bol info