Krilo Jesenice u reportaži BBC-a: “Svaka druga kuća ima brod”

Photo: Youtube / Screenshot

KRILO JESENICE – Kada stanete na lukobran uronjen u Jadran, Krilo Jesenice možete obuhvatiti jednim pogledom – od table do table nema više od kilometar i pol, gdje se u nekoliko redova smjestilo oko tri stotine kuća.

Ovo mjestašce na pola puta od Splita do Omiša dom je za više od 170 brodova čiji se broj svake godine povećava.

– Ovo je nažalost najveći centar pomorstva u Hrvatskoj – kažem nažalost, jer je hrvatska flota u daleko lošijem stanju nego ranije – počinje priču za BBC Jure Naranča, član jedne od kriljanskih obitelji kojih je brod neodvojivi dio.

Ipak, u ljetnjim mjesecima, nadomak Krila nema ni brodova, ni ljudi.

– Ljeti, kad su sva mjesta po Dalmaciji puna i žive, Krilo je pusto – poneka stara gospođa i malo dijete, dok su svi ostali na moru, po brodovima. Zimi je obrnuto – jer su brodovi tu – uvjerava Naranča da tišina koja se ovdje ljeti zatječe, nije loš znak.

Sasvim suprotno – to je za Kriljane dobro, jer govori da je flota angažirana, prije svega na prijevozu stranih gostiju koji posjećuju jadransku obalu.

Milijunaši ili najzaduženiji u Hrvatskoj

U javnosti je o Kriljanima stvorena slika kao o modernim bogatašima koji su imetak stekli brzo i lako, vozeći strane turiste po jadranskim otocima..

Onaj ljepši dio priče pruža dio uporišta za ove tvrdnje.

– Mladi ljudi iznajme jedrilicu i skipera, da ih vozi kud ih je volja. Stariji ljudi, sa više od 60 godina, biraju drugačije ture – Naranča kaže da najviše gostiju dolazi a engleskog govornog područja – od Australije do Amerike.

– Najviše se traži krstarenje od Splita do Dubrovnika – preko Hvara, Korčule, Mljeta, Visa. Na brodu imaju polupansion, svako jutro se isplovljava iz luke i ide se na kupanje u uvale što sve zajedno traje sedam dana.

Ipak, da bi sve to bilo ostvareno, u brodove se ulaže – najčešće unaprijed, posudbom iz buduće zarade kroz bankarske kredite. Mediji su ih prozvali „hrvatskim Onasisima” koji su „do grla” u dugovima – tvrdili su da nema kuće koja nema hipoteku. Odgovaraju da s dugovanjima bankama nemaju problem jer su ona tu da bi se isplatila kroz još veću zaradu od vožnji.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

I.B.