SLUŽBENO IZVJEŠĆE Kod Molata spašeno 58 osoba; Dužobalno brojne pomorske nesreće zbog nevremena

Photo: MPPI

Tijekom večeri i noći, 7. na 8. srpnja uslijed kratkotrajnog, ali izrazito jakog nevremena na moru dogodile su se brojne pomorske nezgode manjeg i većeg intenziteta u vidu nasukanja, naplavljivanja (potpunog ili djelomičnog) i to u području nadzora gotovo svih lučkih kapetanija, o čemu su službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Naime, tijekom noći uslijed nevremena MRCC Rijeka zaprimljeno je preko 150 poziva te je u koordinaciji sa kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja.

S obzirom na izrazito nepovoljne vremenske prilike, najviše pomorskih nesreća i nezgoda dogodilo se u Zadarskom arhipelagu, od kojih posebno ističemo uspješnu spasilačku akciju prema  58 osoba, u najvećem broju djece.

ZADAR

Sinoć, 7. srpnja u večernjim satima, u području nadležnosti Lučke kapetanije Zadar, kao izravna posljedica nevremena  zabilježeno je više izvanrednih događaja na moru, a prvu dojavu o nesreći službenici MRCC Rijeka zaprimili su u 22.30h, kada je dojavljeno o nasukanju pet jedrilica sa ukupno pedesetoro djece i šest odraslih osoba u uvali Jaz, sjeverni dio otoka Molata. Dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar. U vrlo kratkom roku sa nasukanih brodica  spašene je ukupno 56 osoba, koje su potom prevezene u Molat i sklonjene u prostorijama Mjesnog odbora. Među spašenima su u najvećem broju djeca u dobi od 10 do 15 godina, državljani Italije i Švicarske, koji su spašeni zajedno sa 6 članova posada pet nasukanih brodica te dvoje državljana Republike Hrvatske, koji su, na istoj poziciji uspjeli napustiti vlastito plovilo prije potonuća i na brodskom tenderu pričekati pomoć. Među spašenima, srećom, nitko nije ozlijeđen, a nije uočeno niti onečišćenje mora. Svi spašeni trebali bi napustiti otok Molat danas prije podne, redovnom brzo-brodskom linijom za Zadar.

Gotovo istovremeno u MRCC Rijeka zaprimljene su brojne dojave o pomorskim nezgodama. U Zadarskom arhipelagu i na sve pozive odgovoreno je trenutno, a po potrebi je angažirana pomoć posadama i plovilima te je najkritičnije razdoblje trajanja olujnog nevremena na moru, koje je trajalo nekoliko sati i okončano je bez ljudskih žrtava i ozljeđenih.

Usporedo sa provođenjem očevidnih radnji, provode se potrebne aktivosti u cilju uklanjanja potonulih, odsukavanja nasukanih i tegalj oštećenih plovila, što organiziraju, provode i nadziru službenici Lučke kapetanije Zadar, kako bi se osigurali svi potrebni uvjeti za obavljanje sigurne plovidbe ovim područjem.

PROČITAJTE JOŠ: ZADAR Posljedice nevremena: 50 ljudi spašeno, preko 20 brodova nasukano! Donosimo: Što se zapravo dogodilo?

OSTALA PODRUČJA NADZORA SIGURNOSTI PLOVIDBE

Tijekom noći sa 7. na 8. srpnja u MRCC Rijeka zaprimljeno je preko 150 poziva i dojava o pomorskim nesrećama i nezgodama te je u koordinaciji sa kapetanijama, pomorskom policijom i tvrtkama SeaHelp i Emergensea uspješno iskoordinirano na desetke izvanrednih događaja, od kojih navodimo nekoliko značajnijih.

U Riječkom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć i noćas do jutarnjih sati trajala je potraga za sedam državljana Republike Češke (1 odrasli i 6 djece), koji su posljednji put viđeni u plovidbi između  mjesnog kampa u Puntu i Stare Baške. Za nestalima su tragali uz spasilačku brodicu  LI Novi Vinodolski, djelatnici tvrtke SeaHelp i jedna privatna brodia, dok je MRCC Rijeka sa Policijskom upravom Primorsko – goranskom organizirala kopnenu potragu. Traganje do jutra nije rezultiralo, no u međuvremenu su iz kampa, odakle je nestanak dojavljen, javili kako su se svi vratili samostalno, čime je ova akcija traganja i spašavanja okončana, a uzroci nestanka utvrdit će se očevidom u suradnji LI Novi Vinodolski i Policijske postaje Krk, čiij službenici su provodili kopneno traganje.

Također u području nadzora iz nadležnosti LK Rijeka zaprimljena je dojava o nasukanju 3 plovila na otok Susak, slijedom čega je iz MRCC Rijeka u spasilačku akciju angažirana spasilačka brodica iz sastava LI Mali Lošinj i plovilo Pomorske policije Rijeka. Na poziciji nasukanja pronađeni su svi članovi posada, među kojima nitko nije ozlijeđen, niti je bilo onečišćenja mora, dok je iz LI Mali Lošinj vlasnicima i voditeljima plovila naloženo komercijalno odsukavanje tijekom današnjeg dana.

D.G.