Nova nevera u Dalmaciji: Bujice u dijelovima Splita, kod Trogira 20 litara kiše u sat vremena

Photo: Jurica Gašpar

Nakon sunčanog i vrućeg dana na većem dijelu Jadrana, navečer je novi val nestabilnosti zahvatio široko područje od Istre do Makarske. Najveći olujni oblak razvio se nad morem zapadno od Istre, no kako se zasad drži podalje od naseljenog područja, nije donio veće probleme.

Iza 22 sata grmljavinske nestabilnosti zahvatile su područje od Zadra do Splita. Nagli dolazak kiše, grmljavine i pokojeg jakog udara vjetra donio je dugo očekivano osvježenje. Tuća u dijelovima Splita nije bila takvog intenziteta na napravi bilo kakvu materijalnu štetu, piše Dalmacija danas.

Upravo je šire splitsko područje navečer dobilo najviše oborina. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Planom kraj Trogira pala je čak 21 litra kiše po kvadratnom metru, što je izazvalo mjestimične prolazne bujice.

Bujica je bilo po Splitu gdje je u manje od sat vremena palo 13 mm oborine. U Murteru je palo 12 litara, a slijede Omiš i Zlarin 11, Stobreč, Miljevci, Vodice i Dugopolje 11 litara itd. Oko ponoći grmljavinski oblaci zahvatili su Zabiokovlje, a nova olujna linija formirala se preko zadarskog arhipelaga što je samo uvod u nove još izraženije grmljavinske nestabilnosti sljedeća dva dana.

Tako će na dijelovima Jadrana tijekom utorka i srijede pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru, a lokalno je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme s tučom. U videu pogledajte kompilaciju nevera sa splitskog područja, koju su snimili članovi Crometeo tima, a fotografije kolege Zvonimira Barišina pogledajte OVDJE.