OMIŠ Susret klapa iz iseljeništva u revijalnom programu 53. Festivala dalmatinskih klapa

Klapa Samoana - Photo: FDK

OMIŠ – Ovogodišnji 53. Festival dalmatinskih klapa Omiš nestrpljivo iščekuje klape iz iseljeništva koje nam stižu sutra, te će održati četverodnevu revijalnu turneju u sklopu programa FDK-a.

– Na spoznaji da je klapska pjesma reprezentativni uzorak dalmatinske glazbene baštine Festival dalmatinskih klapa Omiš ima brojne poklonike diljem svijeta, zamjetnu recepciju izvan granica Hrvatske i dugu tradiciju suradnje s klapama iz iseljeništva. Kroz bogatu festivalsku povijest klape iz iseljeništva nastupale su na omiškoj pozornici u brojnim prigodama. Najznačajniji Susreti klapa iz iseljeništva dogodili su se u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika 2006. i 2008. god. kada je u Hrvatskoj organizirano niz koncerata, a klape iz iseljeništva zapjevale i omiškoj publici.

FDK Omiš se svojom glazbenom baštinom nameće kao idealna poveznica za optimalni razvoj kulturne suradnje između domovinske i iseljene Hrvatske, a klape i klapsko pjevanje, kao savršeno sredstvo za očuvanje hrvatskog identiteta, jezika i nacionalne baštine. Kao nositelj, čuvar i promotor hrvatskog identiteta Festival kroz klapsko pjevanje raznovrsnim zajedničkim kulturnim projektima te uključivanjem dionika iz domovine i inozemstva želi realizirati mnogobrojne ciljeve i poveznice od zajedničkog interesa za domovinsku i iseljenu Hrvatsku. Ciljevi Festivala usmjereni su u pravcu dolaska klapa iz iseljeništva na pozornice u Hrvatsku i predstavljanja hrvatskoj javnosti ali i predstavljanja najboljih klape s omiške pozornice hrvatskim iseljenicima u Svijetu kako bi oni na najbolji način osjetili iskonsku baštinu, svoje korijene i glase svojih pradjedova. Suradnjom Zajednica Hrvata diljem svijeta i FDK Omiš produbljuje se veza domovinske i iseljene Hrvatske te se pridonosi ne samo popularizaciji izvorne klapske pjesme nego i promociji Republike Hrvatske i njezine kulturne baštine. Ovakvi susreti pridonose prenošenju i očuvanju tradicije na nove generacije hrvatskih iseljenika kako ne bi zaboravili svoje vlastite korijene.

Posljednjih godina klape iz iseljeništva organizirale su cijeli niz klapskih susreta i koncerata (Argentina, Kanada, Njemačka) na kojima su sudjelovale i najbolje hrvatske tradicijske klape. Njihova organizacija ima veliki značaj među hrvatskim iseljenicima i općenito u promociji kulture i stvaralaštva Republike Hrvatske, te iziskuje široku potporu državnih institucija: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatskih veleposlanstava, Matice hrvatskih iseljenika, Ministarstva kulture RH.

Pozivom Barbershop kvarteta Studio 4 na Susret klapa iz iseljeništva FDK Omiš želio je približiti i drugačiju vrstu njegovanja tradicijskog pjevanja. Predstavljanje i povezivanje s američkom glazbenom tradicijom, u kojoj mali vokalni sastavi pjevaju a capella na visokoj umjetničkoj razini što je u nekim glazbenim elementima slično klapskoj pjesmi, odlična je prilika za širenje klapskog kruga i među drugim narodima. Najbolji takav primjer je upravo klapa Samoana iz Novog Zelanda čiji članovi nisu Hrvati.

Zahvala u organizaciji Susreta klapa iz iseljeništva ide gradovima Bol, Šibenik i Solin, našim partnerima Sylviji Marušić i Ambasadi SAD, Ivani Bošković Ivičić i Centru za kulturu Bol, Dinu Karađole i Turističkoj zajednici Grada Šibenika, Ustanovi Dom kulture Zvonimir Solin, Anti Roguljiću i klapi Krunik iz Kučina te svim sponzorima i partnerima koji su prepoznali nacionalnu važnost ovog događaja te na bilo koji način pomogli u njegovoj realizaciji. Vjerujemo da će svi sudionici Susreta klapa iz iseljeništva u Hrvatskoj provesti lijepe i prijateljske trenutke te u svoje domove diljem svijeta ponijeti pregršt divnih uspomena.

Ravnatelj FDK Omiš, Mijo Stanić, prof

 

Raspored koncerata:

10.07. – Bol, Riva – 20:30 sati

11.07. – Šibenik, Trg Republike Hrvatske – 20:30 sati

12.07.- Omiš, Trg sv. Mihovila 21:00 sati

13.07.- Kučine – 20:30 sati

Sudjeluju:

Astoria (m) – New York, SAD, Croatia (m) – München, Njemačka, Kartolina (mj) – Windsor, Ontario, Canada, Fritule (dj) – Windsor, Ontario, Canada, Samoana (m) – Auckland, Novi Zeland, Valovi (ž) – Buenos Aires, Argentina, Barbeshop Studio 4 – SAD

Sponzorirani sadržaj