Photo: Daniel Pavlinović

Najavljeno pogoršanje vremena došlo je do Jadrana. Iza 19 sati linija nestabilnosti atmosfere proteže se već od Italije do hrvatske obale srednjeg Jadrana. ESTOFEX, europski sustav za prognoziranje oluja, izdao je drugi stupanj upozorenja za velik dio Hrvatske. DHMZ je za cijeli sjeverni i srednje Jadran izdao treći, narančasti stupanj meteoalarma. 

Oluje i pijavice moguće su u većim dijelovima Hrvatske, a sustav Blitzortung u 120 minuta detektirao je više od 25 tisuća munja nad srednjim Jadranom! Slično potvrđuju podaci stranice Lightningmaps, prema hrvatskoj se obali kreće velika oluja i očekuje se da će udariti u narednim satima.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenje za nautičare: “Mjestimice nevere. Mjestimični udari bure 35-45, na sjevernom Jadranu do 55, u Velebitskom kanalu do 65 čvorova.”

Tijekom noći nas očekuje daljnja destabilizacija, pa se u noći s utorka na srijedu očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina, a lokalni i izraženo grmljavinsko nevrijeme.

HAKOM je putem Facebooka upozorio građane da isključe aparate tijekom grmljavine:

“U slučaju grmljavinskog nevremena obavezno isključi SVE kabele iz utičnica, tako ćeš zaštiti svoje elektroničke uređaje od udara groma. Istrijani su trenutno na udaru ali vrijedi za sve”, poručuju iz HAKOM-a.

D.G.