Na otoku Istu otvorena prva ploveća benzinska postaja na Jadranu

Photo: PR

IST – Plutajuća benzinska postaja “M/B Gaj” u uvali Kosirača na otoku Istu ovih dana je službeno počela s radom. Riječ je o malom tankeru duljine 25 metara i nosivosti 200 tisuća litara goriva i prva je mobilna benzinska postaja na Jadranu.

Unatoč brojnim birokratskim problemima, poduzetnik Roko Brala uspješno je svladao sve prepreke i napokon nautičari ne trebaju prevaljivati čak 40 nautičkih milja do najbliže benzinske postaje na Malom Lošinju ili one u Zaglavu na Dugom otoku koja je udaljena više od 30 NM.

– Otok Ist je sjecište brojnih nautičkih ruta , a sama luka Kosirača sa svojim karakteristikama pruža mogućnost  rada u gotovo svim vremenskim uvjetima što je čini privlačnom za naše ciljane kupce. Njena pozicija je uz trajektno pristanište, a važno je naglasiti da je pristup izrazito lagan s jednostavnim manevrom – pojašnjava Brala.

 „Nije luksuz, već prijeka potreba“

– Ploveća benzinska postaja je naš dugogodišnji projekt koji je napokon zaživio. Ideja koja je od početka nailazila na otpor i u kojoj nitko nije vidio potencijal, preživjela je samo zahvaljujući upornosti. Za zemlju s ovakvom obalom i razvijenim nautičkim turizmom , ovo nije luksuz već prijeka potreba. Voda za otoke život znači, ali i gorivo je postalo nedostižna želja – skupi sport za domaće stanovništvo ali i za naše goste. Nadamo se da smo svladali sve vjetrenjače i da ćemo imati priliku dokazati da ovo nije samo nečija fiksacija već poslovni potez vrijedan spominjanja – ističe Brala.

Ista cijena goriva kao i drugdje

Na postaji se toči euro dizel i euro super 95 po istoj cijeni kao i na drugim benzinskim postajama na otocima, a radno vrijeme je od 06:00 do 21:00 sat. Što se plaćanja tiče, ono je moguće svim karticama, gotovinom i uz najavu putem poslovnog računa  ( predračun ).

– Tvrtka Brala d.o.o. je potpisala ugovor o koncesiji na 10 godina i pokušat ćemo uspostaviti cjelogodišnju uslugu ali za sada smo tu do 15.09.2019 – kaže Brala i dodaje kako brod ima tri stalna člana posade.

Za nautičare će biti važan i podatak o geografskoj širini i dužini, jer mnogi će poželjeti memorirati točnu lokaciju u svoje GPS uređaje:  44 16 46.5 N i  14 45 24 E, ali Brala za svaki slučaj dodaje i vizualne točke orjentacije.

– Brod je na poziciji trajektnog pristaništa Kosirača, uvala Kosirača Otok Ist. Izrazito dobra pozicija i iskreno, nezaobilazni smo – rekao je direktor prve mobilne benzinske postaje na Jadranu.

Sponzorirani članak