Pomorska bitka – slavni završetak povijesnog trilera u kojem Mlečani nikad nisu osvojili Bakar

Photo: PR

BAKAR – Pokušaji Mlečana da osvoje mali Bakar liče na napeti povijesni triler smješten u 16. i 17. stoljeće. Saznajte povijesnu pozadinu slavne pomorske bitke u kojoj su Bakrani s puno hrabrosti i malo sreće porazili Mlečane pokazavši im da je njihov grad neosvojiv

Krajem 15. stoljeća Venecija u potpunosti preuzima kontrolu nad otokom Krkom istjeravši posljednjeg Krčkog kneza Ivana Frankopana. Sa druge strane morskoga tjesnaca; priobaljem i Bakrom gospodari njegov rođak – moćni knez Bernardin Frankopan. Zbog turskih osvajanja postupno se u bakarsko zaleđe i potom u sam grad naseljava izbjeglo hrvatsko stanovništvo, prozvano Uskocima. Grad Bakar, pritisnut sve češćim pomorskim blokadama Mlečana sa Kvarnerskih otoka i turskim razaranjima u kontinentalnom zaleđu prima uskočke doseljenike koji u očaju napadaju Turke na kopnu i Mletačke posjede na moru. 

1508. godine Mletačka mornarica, tada velesila na Mediteranu, bez uspjeha napada mali grad Bakar, a svoj bijes usmjerava i na susjednu Rijeku.

1514. godine slijedi novi neuspješni napad; Uskočka posada se trajno smješta u Bakarski Kaštel. Nakon dužeg razdoblja mira Mlečani s mora napadaju Bakar 1557. godine.; 1559. godine Bakrom počinje upravljati moćna hrvatska obitelj Zrinski, koja nastavlja pomaganje Uskoka. 1581. godine Mlečani napadaju Bakar zbog ranijih napada Bakarskih uskoka na njihove brodove u Jadranu.

Već 1592. godine Mlečani s mora tuku Bakar, razorivši tvrđavu Sršćicu na ulazu u Zaljev, a one Uskoke – branitelje Bakra koji nisu izginuli u boju, objesiše. 

1599. godine Mletačka mornarica progoni Uskočke brodove, koji se sklanjaju u Bakarski zaljev, Bakar spašava pomoć vojske pristigle iz Rijeke. Ratno stanje kulminira početkom 17. stoljeća; nakon još jednog napada 1611. godine.

1615. godine, Mlečani sa devet galija i stotinu brodica opsjedaju Bakar, ispalivši oko 1500 topovskih i puščanih zrna. Međutim, topnici iz Bakarskog Kaštela imali su sretnu ruku, pogađaju admiralski brod, nakon čega se napadači povlače. Poraz Mlečani nisu zaboravili vrebajući sljedeću priliku.

8. kolovoza 1616. Mlečani se vraćaju sa čak 20 galija, a dio njihove vojske se iskrcava na kopno i sa leđa napada grad. Hrabra posada Kaštela s kapetanom Ivanom Budačkim brani Bakar unatoč kiši ispaljenih topovskih kugli. Bitka je riješena dolaskom tristotine mladić iz Rijeke, koji dolaze preko Svetog Kuzma na Kalvariju iznad Bakra te napadaju Mlečane iskrcane na kopnu, potom uspješno pogađaju zapovjedni Mletački brod; mladi zapovjednik flote pogiba, a nepobjediva mletačka mornarica konačno i zauvijek napušta priobalne vode Hrvatskog primorja. 

Već sljedeće, 1617. godine, mirovnim sporazumom između Venecije i Austrije prekinut je ovaj dugotrajni rat, u kome su najveće žrtve bili naši primorski Uskoci s jedne strane, kao i mobilizirani veslači i vojnici na mletačkim galijama, mahom žitelji naših Kvarnerskih otoka. 

Photo: TZ Bakar

Veliku pobjedu nad Mlečanima iz 1616. godine Bakrani obilježavaju već cijelo desetljeće rekonstrukcijom te slavne pomorske bitke. Ovogodišnja Pomorska bitka održat će se u subotu, 13. 7., a njen bogati program možete pronaći OVDJE

Silvija Jacić