Butković: “Rješavamo pitanje trajektnog prijevoza osoba s invaliditetom”, Brački pupoljci: “Rečeno je niz neistina”

Foto: Brački pupoljci

ZAGREB – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je danas da će se zakonskim izmjenama riješiti troškovi prijevoza trajektima ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju, nego i za sve osobe s invalidnošću.

U izjavi za novinare nakon predstavljanja budućega sustava naplate cestarine na autocestama, Butković je najavio da će od sutra u javnom savjetovanju biti izmjene zakona o obalnom i linijskom prijevozu. Njima bi se, kako je rekao, riješili ne samo troškovi prijevoza djece s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima, nego i svih osoba s invalidnošću, bez obzira na stupanj invaliditeta.

Butković očekuje da će prijedlog zakonskih izmjena na Vladi biti u rujnu, a u Saboru u listopadu i to u hitnoj proceduri.

Dodao je kako je pronađeno 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih invalidnih osoba, te da će taj iznos biti transferiran Agenciji za obalni i linijski prijevoz.

Nova zakonska rješenja se po njegovim riječima predlažu u suradnji s udrugama osoba s invalidnošću.Baukov prijedlog nije loš, ali ni cjelovit

Naglasio je da Vlada nije protiv prijedloga SDP-ova saborskog zastupnika Arsena Bauka koji je predložio da Vlada uredbom riješi pitanje besplatnog trajektnog prijevoza za djecu, ocijenivši da taj prijedlog “nije loš, ali ni cjelovit”.

Stoga taj prijedlog nije prihvaćen na prošlotjednoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo, rekao je Butković.

Podsjetio je da Jadrolinija već sada odobrava 90-postotni popust svim invalidima.

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci poručila je u petak kako bi se kroz hitnu proceduru izmjena jednog članka zakona besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju mogao omogućiti odmah, a da se cjelovitim izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom prijevozu, koje najavljuje resorno ministarstvo, to može omogućiti tek za godinu dana.

S ministrom se ne slaže udruga „Brački pupoljci“

– Neovisno o tome što će se Vladinim zaključkom osigurati besplatan trajektni prijevoz, i dalje ćemo pažljivo pratiti rad Vlade i Sabora po ovome pitanju te inzistirati na implementaciji naših zahtjeva u cjelovite izmjene Zakona kako dostojanstven život i odlasci otočke djece s teškoćama u razvoju na terapije na kopno više nikad ne bi došli u pitanje. Jednako tako, pazit ćemo da se odluke iz ovog Zaključka uistinu i provode u praksi. Sudbina otočke djece s teškoćama u razvoju ne smije ovisiti o vanjskim faktorima, poput raspoloženja vladajuće struje ili dobre volje državnih ili privatnih brodara, a to se isključivo može jamčiti slovom zakona.

Dobro smo zapamtili obećanja i rokove izrečene od strane vladajućih kako će taj „novi“ Zakon ići u javno savjetovanje ovoga ljeta te u saborsku proceduru najkasnije u listopadu. Zahtijevamo od ministra Butkovića i čitave Vlade Republike Hrvatske da se toga i drže. S druge strane, pozdravljamo činjenicu da je naša inicijativa dovela do toga da će se, prema najavama ministra Butkovića, ovim Zaključkom osigurati stopostotno oslobođenje plaćanja trajektnog prijevoza i za osobe s invaliditetom. „Brački pupoljci“ zalažu se za to već deset godina, a svoje smo zahtjeve tijekom tog perioda predali brojnim ministrima, saborskim zastupnicima i otočkim gradonačelnicima i načelnicima – kažu iz Udruge.

Primjetili su i da je rečeno niz neistina na koje također ovim putem moraju reagirati, nastavili su iz Udruge.

– Između ostalog se moglo čuti da djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sa svih hrvatskih otoka još od 2018. godine uživaju 90 posto popusta na trajektni prijevoz zahvaljujući preporuci Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Naime, ovo je neistina jer se nitko s hrvatskih otoka nije susreo s ovom preporukom u praksi, barem ne onom koja je došla od strane Vlade, već eventualno kroz pojedinačne molbe brodaru o čijoj dobroj volji je ovisilo njihovo odobrenje. Također, u pojedinačnim raspravama nekih zastupnika, poglavito Ljubice Lukačić, jučer se moglo čuti kako na otocima Braču i Hvaru već postoje institucije u kojima se može provoditi terapija za djecu s teškoćama u razvoju. Voljeli bismo da uvaženi zastupnici dođu na naše otoke te nam pokažu gdje se te spomenute institucije nalaze jer ih mi svih ovih godina brige za našu djecu nismo uspjeli pronaći. Upravo zato što ne postoje, ovisimo o terapiji na kopnu za koju naše obitelji troše mjesečno ponekad i preko 3000 kuna. Budući da je Brač otok relativno blizu Splitu, možemo samo zamisliti kako je tek roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju s još udaljenijih otoka poput, recimo, Hvara, Visa ili pak Lastova gdje su cijene karata još skuplje, a putovanje duže. Iz tih činjenica i teške situacije izrodila se naša inicijativa za besplatan trajekt za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka – zaključili su iz Udruge „Brački pupoljci“.

D.G.