Gradska straža Bakar 1848 – Deset godina oživljene povijesti

Photo: TZ Bakar

BAKAR – Njihovo ponosno držanje i slikovite uniforme uveličavaju sve važne događaje u Gradu Bakru posebno Pomorsku bitku tijekom koje svake godine, zajedno s drugim povijesnim postrojbama, “brane” svoj grad od Mlečana. Gradska straža Bakar 1848 postala je, kroz deset godina postojanja, jedan od najslikovitijih simbola Bakra, a za svoj doprinos očuvanju baštine nedavno su primili priznanje Predsjednice RH.

Gradska straža Bakar, udruga je koja djeluje na području Grada Bakra od 2009. godine, a trenutno broji oko 25 članova te predstavlja dragocjeni oživljeni komadić bogate povijesti grada Bakra. Njeni članovi vrlo su prisutni u životu grada, ali i rado viđeni gosti na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske i inozemstva gdje predstavljaju Grad Bakar, a sudjeluju i na brojnim humanitarnim akcijama. Također, u suradnji s Gradom Bakrom i Turističkom zajednicom sudjeluju u centralnoj manifestaciji Margaretinog leta – povijesnoj Pomorskoj bitki u Bakru u kojoj su već 10 godina domaćini brojnim povijesnim postrojbama Hrvatske vojske čiji mimohod je, uz samu rekonstrukciju bitke, glavni dio programa. 

Photo: TZ Bakar

Ova godina, osim obilježavanja destogodišnjice postojanja, Gradskoj straži Bakar donijela je i potvrdu o značaju njihovog djelovanja s najviše instance. Naime, na Dan državnosti Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović dodijelila im je priznanje za očuvanje i njegovanje tradicije te doprinos promociji kulturno-povijesne baštine Hrvatske.

Zanimljive povijesne činjenice o Gradskoj straži Bakar 1848

Kraljica Marija Terezija podarila 23. travnja 1779. godine gradu Bakru povelju kojom je grad Bakar uzdigla na razinu slobodnog kraljevskog grada, sa svim povlasticama što su ih uživali ostali kraljevski gradovi Kraljevini Hrvatskoj i Ugarskoj. Jedna od tih povlastica ili mogućnosti, koja je doduše svoje utemeljenje imala u bližoj i daljnjoj prošlosti, ali sada i formalno-pravno uređena jest i ta da se u gradskoj službi, između ostalih činovnika, nalazilo i šest gradskih stražara (Militia urbana) na čelu s desetnikom. Gradski stražari imali su zadaću čuvati javni red i mir, a u vrijeme zasjedanja Kapitanalnog (gradskog) vijeća počasna gradska straža stražarila je ispred vratiju dvorane u kojoj su se održavale sjednice. Takva situacija trajala je sve do 1918. g. i raspada Austro-ugarske monarhije te uspostave Kraljevine SHS.

Revolucionarne 1848. godine bakarska gradska straža, onda nazivana narodna straža, odigrala je značajnu ulogu u događajima koji su omogućili pripajanje Rijeke tadašnjoj Banskoj Hrvatskoj. Naime, tada se je oko 150 pripadnika bakarske narodne straže pridružilo ulasku u Rijeku pod vrhovnim vodstvom Josipa pl. Bunjevca, a kako smo rekli zatim je Rijeka i pridružena Banskoj Hrvatskoj. Odred narodne straže iz Bakra tada je vodio odvjetnik Avelin Ćepulić, koji se kasnije istaknuo i u političkom životu Hrvatske kao borac protiv pristizanja Mađara na hrvatsku obalu. 

Grb Gradske straže Bakar

I za kraj, još nekoliko činjenica o slikovitoj odori Gradske straže i njenom grbu.

Odora Gradske straže Bakar 1848 sašivena je po uzoru na odoru koju na svom portretu nosi Jakov Tadejević, vojvoda Bakarske straže iz 1848. g.

Grb Gradske straže Bakar 1848 povijesni je grb grada Bakra, a donesen je Statutom slobodnoga i kraljevskoga grada Bakra, prihvaćenoga na skupštini grada Bakra 03. studenog 1896.  

Silvija Jacić