Photo: Daniel Pavlinović

Pred nama je nova frontalna situacija uz relativno izraženu nestabilnost i smicanje vjetra. I premda parametri potrebni za razvoj intenzivnih konvektivnih oluja nisu ekstremni kao u par navrata tijekom zadnjih epizoda nevremena na Jadranu, smatramo da je na ovu potrebno možda i više upozoriti, piše MeteoAdriatic.

To je iz razloga jer za razliku od prethodnih, ova fronta dolazi sredinom dana a uz to je i vikend, špica turističke sezone. To znači da će na moru biti veliki brod sezonskih nautičara, mahom nespremnih na ekstremne meteorološke prilike. Redom od luft madraca i despačita, pa do raznih jahtica sa skiperima sumnjivo zarađenih “breveta”. Podrobnije objašnjenje situacije po tom pitanju nije potrebno.

Iz priloženih prognostičkih materijala vidljivo je da naš numerički model nagoviješta mogućnost stvarnja višećelijskih konvektivnih sustava na brzopokretnoj fronti, koja će već ujutro zahvatiti sjeverni Jadran a poslijepodne već biti uz obale Crne Gore. Na frontalnoj zoni, ponovo je moguća pojava kratkotrajnog ali vrlo snažnog vjetra, vrlo vjerojatno neusporedivo slabijeg od rušilačkog kakav je zahvatio dijelove Jadrana neki dan, no svejedno sasvim dovoljnog da ugrozi neoprezne i bezbrižne turiste koji neće niti provjeriti vremensku prognozu prije nego se otisnu stotine metara od obale na luft madracu.

Zlu ne trebalo, i pamet u glavu, poručuju iz MeteoAdriatica

I Državni hidrometeorološki zavod za subotu je uključio narančasti meteoalarm za područje srednje Dalmacije. Očekuje se grmljavinsko nevrijeme s izraženim pljuskovima.

Promjenljivo i nestabilno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Kiša i pljuskovi se već u prvom dijelu dana očekuju na zapadu, a do večeri će se proširiti na gotovo cijelu zemlju. Pritom pljuskovi mogu biti izraženiji, osobito duž obale. Vjetar na kopnu većinom slab, a na Jadranu će umjereno jugo i istočni vjetar postupno okretati na buru. Uz nestabilnosti vjetar će lokalno biti pojačan. Najniža jutarnja temperatura od 12 do 17, na Jadranu između 18 i 22. Najviša dnevna uglavnom između 20 i 25, na Jadranu od 24 do 28 °C, prognozira DHMZ.

D.G.