Društvenim mrežama se širi lažna snimka velike bijele psine kod Lošinja, ne nasjedajte!

Photo: Screenshot

U moru senzacionalističkih i brzopoteznih vijesti, potkradu se i neke više ili manje namjerno objavljene lažne vijesti. Da doskočimo još jednoj senzaciji prije nego je dohvate mediji koje samo to i zanima, dužni smo upozoriti na jednu takvu koja upravo kola društvenim mrežama.

Društvenim mrežama kruži snimka velike bijele psine, navodno snimljene kod Malog Lošinja. Objavio ju je i jedan Zagrepčanin u grupi “Morski ribolov” koju prati gotovo 20 tisuća ljudi i napisao: “Kod Malog Lošinja sa trajekta… Velika Bijela”. U mnoštvu komentara bilo je upita odakle mu snimka, no to je izbjegao odgovoriti.

Iako je bilo slučajeva da su ove vrste morskih pasa najčešće za velikim brodovima došle u Jadran, to je izrazito rijetko. Ono što pouzdano znamo da je snimka nastala prije nekoliko tjedana na dalekoj Bermudi.

Pitali smo zato Zagrepčanina je li autor snimke i može li pojasniti okolnosti u kojima je nastala, kako bi javnosti ispričali istinu. Odgovorio nam je:

– Nisam autor…dobio sam video na what’s up grupi s naznakom da je snimljeno kod Malog Lošinja! Objavio sam video u grupi Morski ribolov gdje sam ovog trena isti i obrisao jer sam dobio gomilu negativnih komentara! Da li je video istinit i da li je snimljen kraj Malog Lošinja ja neznam! Objavio sam kako sam i dobio i širi se What’s up-om! Eto to je sve sto znam, niti sam autor niti znam porijeklo ni lokaciju! Poslao sam kako su poslali i meni, očito nisam trebao ništa!

Za širenje uznemirujućih vijesti kazna zatvora do šest mjeseci

Zagrepčanin nam se u odgovoru ispričao ako je nekog uvrijedio i tvrdi da ne zna je li video lažan ili nije, već ju je proslijedio, kako je i dobio.

– U zadnjih mjesec dana je objavljeno nekoliko snimaka velikih psina u Jadranu za koje se također ne zna autentičnost, pa su bile objavljene! Između ostalog, kako možemo znati da li je istinito ili nije… ako neznamo autora i lokaciju snimke! Objavio sam što sam dobio, očito nisam trebao kad se digla tolika halabuka – kaže nam i šalje screenshot iz jedne od grupa na aplikaciji Whatsapp, gdje na komentar da je snimka iz Amerike, jedan korisnik uvjerava:

“Nije… znam iz pouzdanog izvora jer sam od tamo, dečko je išao iz Lošinja za Zadar s trajektom i snimio to.. to je bilo pred 5 dana.”

Nazvali smo i tu osobu, također iz Zagreba, pa je nakon što smo mu se predstavili priznao da je snimka iz Amerike. Na pitanje je li svjestan da je širenje lažnih informacija kazneno djelo, odgovorio:

– Jesam, da. Pa dobro, baš me briga.

Mi smo se potrudili i pronašli prave autore snimke. Radi se o grupi sportskih ribolovaca s Bermude, koji su snimku objavili 2. srpnja.

Ne ulazeći u smisao ovakvih javnih objava koje vrlo lako mogu posijati paniku među stanovništvom, a posebno turistima, podsjećamo i na kaznenu odgovornost širenja lažnih i uznemirujućih vijesti:

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za djelo Širenja lažnih i uznemirujućih glasina, u članku 322 stoji:

“Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.”

U poplavi brzih i neprovjerenih, a nekad, poput ovog slučaja i namjerno lažnih vijesti, važno je znati kome vjerovati. Onome tko objavi ovu vijest kao činjenicu – zasigurno ne!

D.G.