Društvenim mrežama se širi lažna snimka velike bijele psine kod Lošinja, ne nasjedajte!

Photo: Screenshot

U moru senzacionalističkih i brzopoteznih vijesti, potkradu se i neke više ili manje namjerno objavljene lažne vijesti. Da doskočimo još jednoj senzaciji prije nego je dohvate mediji koje samo to i zanima, dužni smo upozoriti na jednu takvu koja upravo kola društvenim mrežama.

Društvenim mrežama kruži snimka velike bijele psine, navodno snimljene kod Malog Lošinja. Objavio ju je i jedan Zagrepčanin u grupi “Morski ribolov” koju prati gotovo 20 tisuća ljudi i napisao: “Kod Malog Lošinja sa trajekta… Velika Bijela”. U mnoštvu komentara bilo je upita odakle mu snimka, no to je izbjegao odgovoriti.

Iako je bilo slučajeva da su ove vrste morskih pasa najčešće za velikim brodovima došle u Jadran, to je izrazito rijetko. Ono što pouzdano znamo da je snimka nastala prije nekoliko tjedana na dalekoj Bermudi.

Pitali smo zato Zagrepčanina je li autor snimke i može li pojasniti okolnosti u kojima je nastala, kako bi javnosti ispričali istinu. Odgovorio nam je:

– Nisam autor…dobio sam video na what’s up grupi s naznakom da je snimljeno kod Malog Lošinja! Objavio sam video u grupi Morski ribolov gdje sam ovog trena isti i obrisao jer sam dobio gomilu negativnih komentara! Da li je video istinit i da li je snimljen kraj Malog Lošinja ja neznam! Objavio sam kako sam i dobio i širi se What’s up-om! Eto to je sve sto znam, niti sam autor niti znam porijeklo ni lokaciju! Poslao sam kako su poslali i meni, očito nisam trebao ništa!

Za širenje uznemirujućih vijesti kazna zatvora do šest mjeseci

Zagrepčanin nam se u odgovoru ispričao ako je nekog uvrijedio i tvrdi da ne zna je li video lažan ili nije, već ju je proslijedio, kako je i dobio.

– U zadnjih mjesec dana je objavljeno nekoliko snimaka velikih psina u Jadranu za koje se također ne zna autentičnost, pa su bile objavljene! Između ostalog, kako možemo znati da li je istinito ili nije… ako neznamo autora i lokaciju snimke! Objavio sam što sam dobio, očito nisam trebao kad se digla tolika halabuka – kaže nam i šalje screenshot iz jedne od grupa na aplikaciji Whatsapp, gdje na komentar da je snimka iz Amerike, jedan korisnik uvjerava:

“Nije… znam iz pouzdanog izvora jer sam od tamo, dečko je išao iz Lošinja za Zadar s trajektom i snimio to.. to je bilo pred 5 dana.”

Nazvali smo i tu osobu, također iz Zagreba, pa je nakon što smo mu se predstavili priznao da je snimka iz Amerike. Na pitanje je li svjestan da je širenje lažnih informacija kazneno djelo, odgovorio:

– Jesam, da. Pa dobro, baš me briga.

Mi smo se potrudili i pronašli prave autore snimke. Radi se o grupi sportskih ribolovaca s Bermude, koji su snimku objavili 2. srpnja.

Ne ulazeći u smisao ovakvih javnih objava koje vrlo lako mogu posijati paniku među stanovništvom, a posebno turistima, podsjećamo i na kaznenu odgovornost širenja lažnih i uznemirujućih vijesti:

Prema Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, za djelo Širenja lažnih i uznemirujućih glasina, u članku 322 stoji:

“Tko iznosi, pronosi ili širi glasine za koje zna da su lažne s ciljem da njima izazove uznemirenje većeg broja građana, i takvo uznemirenje i nastupi, kaznit će se novčanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do šest mjeseci.”

U poplavi brzih i neprovjerenih, a nekad, poput ovog slučaja i namjerno lažnih vijesti, važno je znati kome vjerovati. Onome tko objavi ovu vijest kao činjenicu – zasigurno ne!

JAWS – The real one!!

NOW THATS A WHITE POINTER!!! – Jaws video” “.JB Currell says – On our trip from Bermuda to Cape Cod yesterday on Distant Star with Tom Brownell. About 40 miles south east of Martha’s Vineyard we came upon the largest great white shark I’ve ever seen. It was 25-30’ Long and weighed approximately 5 thousand pounds. Jaws does exist!https://www.youtube.com/channel/UCLCV_7U2siUfRgmVJNTL7bA?view_as=subscriber?sub_confirmation=1

Gepostet von Troy Dando Fishing am Dienstag, 2. Juli 2019

D.G.

Vaš komentar