LASTOVO Rus otkazao ljetovanje na svjetioniku, pa ga proganjali i prijetili mu pozivima i SMS porukama

Photo: Jurica Gašpar

LASTOVO – Anton Vysoven iz Moskve prije dvije godine poželio je ljetovati u svjetioniku. Na servisu Airbnb pronašao je pitoresknu Strugu na Lastovu i tamo je rezervirao boravak. Uskoro se međutim predomislio; odlučio je otići na Lastovo, ali ne u svjetionik pa je otkazao svoju rezervaciju.

U tom su mu trenutku, prema uskoro pravomoćnoj presudi Općinskog suda u Dubrovniku, lokalni tipovi, koji su uključeni u iznajmljivanje svjetionika preko obiteljske turističke agencije i Airbnb-a, počeli ozbiljno prijetiti, piše Telegram. Prvo ga je 19. srpnja navečer nazvao 41-godišnji Branimir Jukić. Kako je utvrdio sud, poručio mu je da će ubiti njega i njegovu djevojku. “Ovo ti je zadnja noć u Hrvatskoj”, rekao je Jukić Vysovenu i dodao da se mora paziti njega i njegovih prijatelja. Uplašeni Rus prekinuo je vezu nakon čega je Jukić nastavio prijetiti mu SMS porukama.

Evo kakve je sve poruke turist dobio

“Samo ispravi svoju prevaru. Nazovi Airbnb odmah i reci im da je sve u redu, ili ćeš nam sutra dati novac. To će te puno koštati. Mi ćemo ti uništiti odmor, ako ne nazoveš Airbnb kroz deset minuta i ne riješiš svoju prijevaru. Nećeš se dobro provesti”, napisao mu je Jukić.

Zatim se uključio 35-godišnji Luka Dagelić, koji radi u privatnoj turističkoj agenciji. On je ruskom turistu također poslao prijeteću poruku. “Anton imaš deset minuta za nazvati Airbnb i reći im da ne želiš otkazati i da ostaješ u apartmanu, u suprotnom ćemo mi ujutro doći s privatnim gliserom, naplatiti ti 2000 eura i slomit ćemo ti noge”.

Kazneni proces zbog prijetećih poruka

Sve to kod Vysovena je izazvalo strah pa je Jukića i Dagelića prijavio policiji. Nakon kriminalističkog istraživanja protiv obojice je Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u listopadu 2017. podiglo optužnicu. Lani u studenom dubrovački sud izdao je protiv njih kazneni nalog. Zbog prijetnje su kažnjeni uvjetnom osudom – pet mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana.

Tijekom postupka Vysoven je istražiteljima opisao kako je nakon otkazivanja rezervacije prvo dobio prijeteći poziv, a zatim i poruke s dva broja mobitela. Na kraju je Dagelić i priznao da je ruskom turistu svašta pisao.

Niti jedan od okrivljenika nije u zakonskom roku od osam dana uložio prigovor na kazneni nalog, pa je ovaj postupak u međuvremenu i službeno završen. Ruskom turistu sud je također ovih dana, kao oštećeniku, uputio obavijest o raspletu slučaja i presudi koja će sada postati i pravomoćna.

Telegram