Trajektna luka Tkon i ribarska luka Kali – Najveći projekti Županijske lučke uprave Zadar

Photo: ŽZD

TKON – Županijska lučka uprava Zadar provodi svoj najveći projekt – izgradnju trajektne luke Tkon, čija je ukupna vrijednost veća od 40 milijuna kuna. Samo treća faza izgradnje koja je u tijeku, vrijedna je 30-ak milijuna kuna, a riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Republici Hrvatskoj koji se financira iz europskih fondova putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Radove u trajektnoj luci Tkon obišli su zadarski župan Božidar Longin u pratnji suradnika te načelnika općina Tkon i Pašman Gorana Mušćeta i Krešimira Ćosića.

Radovi su počeli u ožujku ove godine, a trebali bi trajati 29 mjeseci s uključenim ljetnim stankama. Nova trajektna luka bi po završetku trebala donijeti značajan iskorak u kvaliteti prijevoza za sve stanovnike i goste otoka Pašmana – kaže Božoidar Longin.

Osiguranim sredstvima izgradit će se ukrcajno-iskrcajni prostor i ukrcajno čekalište, plato pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorski propust za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te plato ukrcajnog čekališta i parkirališta.

– To je jedan od ključnih razvojnih projekata za cijeli otok Pašman. S novom trajektnom lukom znatno ćemo podići standard usluge što će zasigurno biti dodatan doprinos razvoju turizma. Uz dobru suradnju sa Zadarskom županijom i ministarstvima u Vladi RH nastavljamo razvojni ciklus i stvaramo nove preduvjete za boljitak naše općine -ocijenio je načelnik Tkona Goran Mušćet.

Župan Longin je u pratnji načelnika Općine Kali Marka Kolege i pročelnika Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Krešimira Laštre razgledao i radove na izgradnji ribarske luke u uvali Vela Lamjana u Kalima.

– Zadarska županija ponosno nosi naziv najribarskije hrvatske županije, jer smo uvjerljivo vodeći na Jadranu u ulovu, ali i uzgoju ribe. No, uvijek trebamo gledati u budućnost pa smo s ciljem dodatnog poboljšanja uvjeta za naše ribare krenuli s gradnjom ribarske infrastrukture – istaknuo je župan Longin.

Uz pomoć sredstava Ministarstva poljoprivrede – Uprave za ribarstvo, u okviru mjere ‘Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa’ modernizirat će se i dograditi ribarske luke Vela Lamjana i Gaženica. Radovi na ribarskoj luci u Kalima već su krenuli, a uskoro bi trebali krenuti i radovi u Gaženici. Oba projekta provodi Lučka uprava Zadar.

– Obje će luke nakon provedenih građevinskih radova pružati daleko kvalitetnije usluge ribarima u odnosu na sadašnju situaciju. Time na konkretnim primjerima podržavamo daljnji razvoj ribarstva koje ima dugu tradiciju u području Zadarske županije, a posebno je važno našim otočanima – naglašava ravnatelj LUZ-a Robert Škifić.

Ukupna ugovorena vrijednost građevinskih radova na Luci Lamjana je 29,6 milijuna kuna s PDV-om, a radovi će trajati 18 mjeseci. Radovi na ribarskoj luci Gaženica trebali bi početi krajem ljeta i trajati oko godinu dana. Procijenjena vrijednost radova s PDV-om je 24 milijuna kuna. Dobivena su sredstva bespovratna u 100-postotnom iznosu, od čega su 75 posto sredstva iz EU, a ostatak od 25 posto osigurava se iz nacionalnih sredstava.

– Paralelno s ova dva kapitalna projekta projektira se nova  ribarska i trajektna luka u Biogradu na moru. Na ovaj način kroz par godina, uz par manjih iskrcajnih mjesta, trebali bismo imati riješenu kompletnu infrastrukturu za naš ribarski sektor – najavljuje Longin.

Podsjetimo, radovI na trajektnoj luci u Tkonu i ribarskoj luci u Kalima službeno su započeli u ožujku ove godine, kad je vrpcu prerezao premijer Andrej Plenković.

I.B.