2 min. čitanja

Mrzitelje petokrake raspištoljila međunarodna oznaka za epicentar potresa

Vjerovali ili ne, Morski.hr je doživio niz uvreda zbog bizarne činjenice – prenijeli smo vijest o potresu u Australiji. Problem, naravno, nije bio potres, već međunarodna oznaka njegova epicentra – crvena zvijezda petokraka.

“Komunjare, udbaši, srpski agresori, teroristi…” samo je dio epiteta upućen našem portalu, čiji smo dio zbog degutantnosti istih, morali izbrisati. No, kad smo krenuli istraživati, i brojnim drugim kolegama koji su izvještavali o nekom od  potresa događalo se slično. Razlog je racionalnom i bistrom mozgu, najblaže rečeno – bizaran; screenshot grafičkog izvješća s kartom i oznakom epicentra podrhtavanja tla, koji je označen petokrakom.

Photo: Screenshot / Facebook

Sličan problem u ožujku ove godine imali su i kolege iz Slobodne Dalmacije koji su pojasnili da su tu oznaku, iz samo njima znanog razloga, odabrali grafičari s web stranice CSM/ENSC, iza koje stoji Europsko-mediteranski seizmološki centar, osnovan 1975. u Strasbourgu, a 1993. premješten u Bruyères-le-Châtel  u Francuskoj, i da istom oznakom označavaju sve epicentre na svim stranama svijeta. Mi smo njihovu kartu, skupa sa zvijezdom, samo „uslikali“, napisali su tad u Slobodnoj.

Da ovo nije prvi put, govori i jedan slučaj iz 2017. godine kad je jedan korisnik Twittera za oznaku potresa kod Rijeke na engleskom (očito se obraćajući međunarodnim “krivcima”), napisao:

“Ta crvena zvijezda izuzetno je prikladna za tu lokaciju na više načina.”

Edukacija za neupućene

Možda će nekome tko slabo poznaje vlastiti jezik i pravopis biti teško razumjeti viši nivo nekih stručnih pojmova iz geologije i geografije, pa ćemo ovaj put izostaviti stručnu terminologiju. No, kako je Morski.hr i edukativni portal, dužni smo barem dio štiva iz propuštenog obrazovanja pojasniti. Prema legendi (pojašnjenju značenja) zvijezde na kartama epicentra potresa, imaju sljedeće značenje: crvena zvijezda označava podrhtavanje koje nastaje na dubini do 40 km, žuta za dubine od 40-80 km, zelena od 80-150 km, plava od 150-300 km i ljubičasta za nastanak potresa na dubinama većim od 300 km.

Također, ime, logo, amblem, simbol, etiketu ili druga razlikovna obilježja proizvoda i/ili usluga koji se plasiraju na tržište, zbog zaštite autorskih prava na iste, nitko ne smije mijenjati. Tako je primjerice s poznatom markom proizvođača popularnog piva koja se u Hrvatskoj sasvim legalno i solidno pije, proizvođačem sportske obuće koju dobar dio Hrvata nosi, pa je tako i s oznakom za epicentar potresa.

Na Facebooku NL Dišpet Split je iz istog razloga prije nekoliko mjeseci osvanula slijedeća satirična objava:

“Osim samog potresa od 4,1 stupanja prema Richterovoj ljestvici građane je jutros još više uznemirila činjenica kako ga nisu svi isto osjetili”

Sljedeći put kad bude negdje treslo, imajte to na umu. Nema teorija zavjere, a nisu udbaši, Srbi ni komunjare. Kad je Morski.hr u pitanju, pogriješili ste adresu. Stvar je zapravo puno prizemnija – epicentar gluposti u nečijim glavama.

Jurica Gašpar, prof. – Glavni urednik portala Morski.hr

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.