Mrzitelje petokrake raspištoljila međunarodna oznaka za epicentar potresa

Photo: Pixabay / EMSC / Screenshot

Vjerovali ili ne, Morski.hr je doživio niz uvreda zbog bizarne činjenice – prenijeli smo vijest o potresu u Australiji. Problem, naravno, nije bio potres, već međunarodna oznaka njegova epicentra – crvena zvijezda petokraka.

“Komunjare, udbaši, srpski agresori, teroristi…” samo je dio epiteta upućen našem portalu, čiji smo dio zbog degutantnosti istih, morali izbrisati. No, kad smo krenuli istraživati, i brojnim drugim kolegama koji su izvještavali o nekom od  potresa događalo se slično. Razlog je racionalnom i bistrom mozgu, najblaže rečeno – bizaran; screenshot grafičkog izvješća s kartom i oznakom epicentra podrhtavanja tla, koji je označen petokrakom.

Jedan od najjačih potresa posljednjih godina zatresao je australsko podmorje…

Gepostet von Morski.hr am Sonntag, 14. Juli 2019

Photo: Screenshot / Facebook

Sličan problem u ožujku ove godine imali su i kolege iz Slobodne Dalmacije koji su pojasnili da su tu oznaku, iz samo njima znanog razloga, odabrali grafičari s web stranice CSM/ENSC, iza koje stoji Europsko-mediteranski seizmološki centar, osnovan 1975. u Strasbourgu, a 1993. premješten u Bruyères-le-Châtel  u Francuskoj, i da istom oznakom označavaju sve epicentre na svim stranama svijeta. Mi smo njihovu kartu, skupa sa zvijezdom, samo „uslikali“, napisali su tad u Slobodnoj.

Da ovo nije prvi put, govori i jedan slučaj iz 2017. godine kad je jedan korisnik Twittera za oznaku potresa kod Rijeke na engleskom (očito se obraćajući međunarodnim “krivcima”), napisao:

“Ta crvena zvijezda izuzetno je prikladna za tu lokaciju na više načina.”

Edukacija za neupućene

Možda će nekome tko slabo poznaje vlastiti jezik i pravopis biti teško razumjeti viši nivo nekih stručnih pojmova iz geologije i geografije, pa ćemo ovaj put izostaviti stručnu terminologiju. No, kako je Morski.hr i edukativni portal, dužni smo barem dio štiva iz propuštenog obrazovanja pojasniti. Prema legendi (pojašnjenju značenja) zvijezde na kartama epicentra potresa, imaju sljedeće značenje: crvena zvijezda označava podrhtavanje koje nastaje na dubini do 40 km, žuta za dubine od 40-80 km, zelena od 80-150 km, plava od 150-300 km i ljubičasta za nastanak potresa na dubinama većim od 300 km.

Također, ime, logo, amblem, simbol, etiketu ili druga razlikovna obilježja proizvoda i/ili usluga koji se plasiraju na tržište, zbog zaštite autorskih prava na iste, nitko ne smije mijenjati. Tako je primjerice s poznatom markom proizvođača popularnog piva koja se u Hrvatskoj sasvim legalno i solidno pije, proizvođačem sportske obuće koju dobar dio Hrvata nosi, pa je tako i s oznakom za epicentar potresa.

Na Facebooku NL Dišpet Split je iz istog razloga prije nekoliko mjeseci osvanula slijedeća satirična objava:

“Osim samog potresa od 4,1 stupanja prema Richterovoj ljestvici građane je jutros još više uznemirila činjenica kako ga nisu svi isto osjetili”

https://www.facebook.com/nezavisnalistadispet/posts/984789088380848

Sljedeći put kad bude negdje treslo, imajte to na umu. Nema teorija zavjere, a nisu udbaši, Srbi ni komunjare. Kad je Morski.hr u pitanju, pogriješili ste adresu. Stvar je zapravo puno prizemnija – epicentar gluposti u nečijim glavama.

Jurica Gašpar, prof. – Glavni urednik portala Morski.hr