Pomorska bitka u Bakru – Lokalna zajednica udružena u očuvanju povijesti

Photo: TZ Bakar

BAKAR – Najvažniji dan za brojne udruge, organizacije i pojedince na području Grada Bakra zasigurno je rekonstrukcija Pomorske bitke u sklopu Margaretinog leta koja je, pod organizacijskom palicom TZ Grada Bakra i Grada Bakra, u deset godina stasala u jednu od najposjećenijih kvarnerskih manifestacija

“Vatra na Gornjem gradu!” dojavila je uzrujano, u subotu navečer, jedna Bakarka Vatrogasnoj zajednici Grada Bakra  zaboravljajući da legendarna bakarska Pomorska bitka uključuje “vatrene” tragove mletačkih napada i na moru i na kopnu. Vatrogasne postrojbe Grada Bakra (DVD Zlobin, Škrljevo, Hreljin, Bakar) i njihov dugogodišnji predsjednik i glavni operativac Darko Pavletić Pape nisu gasili požare u subotnju večer, ali su, kao i svih deset godina do sada, bili na svojim pozicijama kako bi, spremno i savjesno, osigurali poprište bitke između Bakrana i Mlečana. I dok su Mlečani “napadali” sa svojih jedrenjaka uz pomoć pirotehničke opreme, Bakrani su se branili topovima i kuburama s rive koju su, uz vatru i dim, potresale silovite detonacije autentičnih oružja.

Nimalo bezazleni dio rekonstrukcije slavne bitke iz 1616. u kojoj su Bakrani zauvijek otjerali Mlečane ne bi, bez nezaobilaznih vatrogasaca Grada Bakra, bio siguran za mnoštvo posjetitelja koji su, nakon kišovitog dana, u velikom broju došli u Bakar. Za potpuno uživanje u svježoj srpanjskoj večeri ispunjenoj brojnim sadržajima 10. Pomorske bitke za više od 15 000 posjetitelja, brinuli su, uz vatrogasce, i brojni drugi dionici lokalne zajednice koja već cijelo desetljeće “diše” s ovom manifestacijom.

Pripreme za jednu od najvećih i najpoznatijih kvarnerskih manifestacija, koju organiziraju Turistička zajednica Grada Bakra i Grad Bakar, traju tri mjeseca, a u njoj sudjeluje više od 300 sudionika. Pomorska bitka najvažniji je događaj za udrugu Gradska straža Bakar 1848 koja je toga dana domaćin brojnim povijesnim postrojbama Hrvatske vojske. One, u svojim slikovitim odorama, svake godine u sve većem broju pristižu u Bakar kako bi Gradskoj straži pomogle “obraniti” grad, ali i upriličiti svečani mimohod kroz njegovo središte. O što vjernijem oživljavanju povijesti svojim znanjem i stručnošću brinu njeni najbolji poznavatelji, suosnivači Gradske straže, arheolog Ranko Starac te Bore Štrbac, povjesničar i profesor na Pomorskoj školi Bakar koja logistički također podržava bitku. Za sigurnosni aspekt i samo održavanje Pomorske bitke vrlo je važan i Rajko Forempoher, inspektor iz Inspekcije zaštite od požara i eksploziva MUP-a bez čijih dozvola nema zvučne i vatrene obrane, a za sigurnost cijelog događanja brinu pak zaštitari tvrtke Klemm.

Jedan od najatraktivnijih dijelova programa svakako je vatromet nad Bakarskim zaljevom kojim se slavi završetak bitke. Za pirotehničko opremanje brodova zaslužna je priotehnika Mirnovec na čelu sa čarobnjakom za svjetlosne efekte Matom Vrbanom koji s kolegama već deset godina dočarava Pomorsku bitku na kopnu i moru koristeći vodene bombe, buktinje, rakete i ostale efekte.

Svake godine, osim jedrenjaka, u Bakar dolaze i veliki brodovi kako bi uveličali bitku, poput školskog broda “Kraljica mora” te brodova Hrvatske ratne mornarice. HRM je ove godine predstavljao poseban brod – novi prototip obalnoga ophodnog broda HRM “Omiš” kojeg su posjetitelji imali priliku detaljno razgledati. Njihovi kolege pak iz Lučke kapetanije i Pomorske policije svake godine pak nadziru situaciju na moru kako barke znatiželjnika ne bi zalutale među brodove koji sudjeluju u bitki.

S obzirom da se s Pomorskom bitkom slavi i blagdan nebeske zaštitinice Bakra sv.Margarete, i Crkva je, na inicijativu bakarskog župnika Nikice Jurića uključena u bogat sadržaj svetim misama te procesijom s relikvijom sv. Margarete kojoj se pridružuju i povijesne postrojbe čineći dojmljiv prizor duž bakarske rive.

Margaretin sajam autentičnih proizvoda koji se tradicionalo održava u sklopu Pomorske bitke i ove je godine okupio mnoge proizvođače te posjetiteljima osigurao zanimljivu i šaroliku ponudu. Za prepoznatljive drvene štandove s upečatljivim crvenim tendama od početka brine tvrtka Nede Pinezića, poduzetnika i konzultanta te stručnjaka za privatni smještaj s Krka koji je među prvima iskazao podršku razvoju turizma u Bakru.

Od prošle godine na Pomorskoj bitki i djeca su došla na svoje u programu pod nazivom Mala Pomorska bitka koja je u Gradski vrt donijela puno zabave, smijeha, balona, konfeta, potragu za blagom i posebno veselje za djecu – gusarski brod na napuhavanje. Za odlično raspoloženje djece i roditelja i ove godine su se pobrinule odgajateljice iz Dječjeg vrtića “Bakar”, a svojim nastupom Pomorsku bitku su, po prvi put, uljepšale i male Bakarske mažoretkinje koje vodi udruga “La Bamba”.

U Pomorskoj bitki svake godine, uz TZ Grada Bakra,  sudjeluju i mnogi djelatnici Gradske uprave,  a tu je i nezaobilazni Bakranin Marin Roberti, umirovljenik koji već više od 25 godina aktivno sudjeluje u organizaciji kulturnih i turističkih manifestacija svoga grada za što je ove godine, na godišnjoj sjednici, primio zahvalnicu Grada Bakra. Kroniku bakarskih zbivanja pak već 30 godina dokumentira bakarski fotograf Miljenko Šegulja koji je zaslužan i za brojne nezaboravne kadrove Pomorske bitke snimljene kroz desetljeće njena održavanja.

Nakon što utihnu zaglušujući zvuci bitke i svi svjetlosni efekti, a povijesne se postrojbe upute svojim domovima u sve krajeve Hrvatske te se raziđu posjetitelji nakon još jednog odličnog koncerta na Žalu ribara poput ovogodišnjeg grupe Vigor, na bakarske ulice već tradicionalno izlaze djelatnici gradskog komunalnog društva Dobra. Ubrzo nestaju tragovi nezaboravne bakarske noći i brojnih posjetitelja, a umiveni Bakar započinje odbrojavanje do sljedeće Pomorske bitke!

Silvija Jacić