Veliko ulaganje na Hvaru – Čak 474 milijuna kuna u obnovu svih ulica, trgova i obalnog pojasa

Photo: Boris Kačan

JELSA – Projekt izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jelsa-Vrboska i Stari Grad konačno je dobio zeleno svjetlo i osigurano je doista impresivnih 474 milijuna kuna u realizaciju. Većina sredstava osigurana je iz EU fondova. Od ovog iznosa, 270 milijuna kuna ide na projekte u Općini Jelsa, objavio je načelnik te općine, Nikša Peronja.

Jelsu je posjetio i premijer Andrej Plenković gdje se sastao s načelnikom Općine Nikšom Peronjom, a nazočio je i potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovora o sufinanciranju za „Projekt izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Jelsa-Vrboska i Stari Grad“, vrijednog 474 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli da se kvalitetno pripremi ovaj projekt, kazavši da će on omogućiti puno veću kvalitetu života svim stanovnicima središnjeg dijela otoka Hvara, ali isto tako brojnim posjetiteljima i turistima koji dolaze na ovaj otok. Naglasio je da je ovo dodatna vrijednost hrvatskoga članstva u Europskoj uniji te da ovakva sredstva Hrvatske vode, ali i jedinice lokalne i područne samouprave same ne bi mogle imati.

– Injekcija koje donosi naše članstvo u Europskoj uniji sada će se konkretnije vidjeti, a projekt će se realizirati u sljedećih 40-ak mjeseci i uistinu će promijeniti kvalitetu života naših sugrađana na Hvaru – rekao je Plenković.

Načelnik Jelse, Nikša Peronja na Facebooku se oglasio o dijelu projekta koji se odnosi na obnovu turističke infrastrukture.

“Za gradnju odvodnje, te posljedično i turističke infrastrukture, u smislu popločenja svih ulica, kaleta, trgova i obalnog pojasa u Jelsi i Vrboskoj, 270.000.000,00 kn ( dvjesto sedamdeset milijuna kuna) OPĆINI JELSA!

Danas je Općini Jelsa, kao partneru Hvarskom Vodovodu d.o.o. i stvarnom korisniku sredstava iz projekta, u zgradi “Općinskog doma” u Jelsi, potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno Ugovor o sufinanciranju za “Projekt izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jelsa-Vrboska i Stari Grad”.
Ukupna vrijednost projekta je 380 milijuna kuna, od čega na Jelsu i Vrbosku ide 270 milijuna kuna, a ostatak na Grad Stari Grad.

Ugovori su sklopljeni u prisutnosti predsjednika Vlade RH g. Andreja Plenkovića, ministra zaštite okoliša i energetike RH g. Tomislava Čorića, ministrice regionalnog razvoja i Europskih fondova RH gđe Gabrijele Žalac, direktora Hrvatskih voda g. Zorana Đurokovica, župana SDŽ g. Blaženka Bobana, te niza državnih tajnika i saborskih zastupnika.

Glavnina sredstava osigurana je iz EU Fondova, dio iz Ministarstva zaštite okoliša, dio iz “Hrvatskih Voda”, te dio iz vlastitih sredstava.

Ne volim koristiti velike riječi, ali ovaj put napravit ću iznimku i reči da je danas bio POVIJESNI dan za Općinu Jelsa, te da je ovo najveći projekt unazad nekoliko deseteljeća, koji osim komunalne infrastrukture ima i veliki turistički značaj, jer će se sve ulice, kale, kalete, trgovi i obalni pojas popločati, neće više biti asfalta i betona u starim jezgrama, te na rivama Jelse i Vrboske.

Sve građevinske dozvole su ishodovane, a natječaji za gradnju su objavljeni. Ako sve bude u redu radovi bi trebali započeti slijedeću zimu, izvoditi se kroz razdoblje od tri godine, osim za vrijeme turističke sezone, a projekt mora biti okončan do kraja 2022. godine.

Na ovaj način Općina Jelsa postaje jedan od najvećih korisnika EU sredstava obzirom na broj stanovnika u Republici Hrvatskoj i moramo biti ponosni na tu činjenicu.

Posebno se zahvaljujem “Hvarskom Vodovodu” d.o.o., komunalnoj tvrki u suvlasništvu Općine Jelsa, te osobito direktoru Ivanu Grgičeviću koji je neumorno radio na predmetnome projektu, a koji napori su realizirani danasnjim danom i potpisivanjem ugovora.

Forca Općina Jelsa!!!” – objavio je na Facebooku SDP-ov načelnik Jelse, Nikša Peronja.

D.G.