Isplovio Brodosplitov najveći jedrenjak svijeta koji ulazi u Guinnessovu knjigu rekorda

Photo: Siniša Aljinović / Youtube / Screenshot

SPLIT – Brodosplit je napokoin i službeno dovršio gradnju jedrenjaka Flying Clipper koji je projektiran prema nacrtu iz 1911. godine. Riječ je o najvećem jedrenjaku na svijetu, koji ulazi i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Riječ je o brodu s pet jarbola i križnim jedrima, koja će se ugraditi naknadno. Dug je 162 metra, širok 18,5 metra i ima nosivost 2000 tona. Na jedrenjaku će moći boraviti 450 osoba od čega će 300 putnika biti smješteno u 150 luksuznih kabina, te u 74 kabine 150 članova posade. Luksuzno je uređen, ali sa štihom i atmosferom koji podsjeća na stare jedrenjake. Ima prostor za biblioteku, velike salone od čega se jedan salon proteže na tri palube s ogradama i klavirom. Na jedrenjaku je ugrađena najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina ima internet, telefon, televiziju, glazbu i ostala sredstva zabave, a cijeli brod je pokriven Wi-Fi signalom. Na otvorenim palubama su tri bara, kuhinja koja se prostire na tri palube. Ugrađena su i tri bazena koji će biti punjeni slatkom ili morskom vodom s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U jednom od bazena će se moći roniti, a u najveći će stati 50 kubika vode. Klimatizacija na brodu je izvedena prema visokim zahtjevima da bi zadovoljila komfor putnika u svim klimatskim uvjetima.

Jedinstveni i atraktivni brod ima i izvrsne maritimne sposobnosti, pa mu pri punoj brzini za potpuno zaustavljanje treba samo jedna i pol njegova duljina. Čeka ga sigurnih 50 godina plovidbe, poručuju iz Brodosplita.

Na svojoj prvoj plovidbi sljedeća četiri dana njime će ploviti vodstvo Ultra Europe festivala, mnoštvo stranih novinara i partijaneri.

Gradnju broda pratilo je i raskidanje 70 milijuna eura vrijednog ugovora između Brodosplita i naručitelja Mikhaila Kraffta, vlasnika tvrtke Star Clippers, jer su obje strane tvrdile da je bio prekršen, o čemu možete više pročitati  OVDJE.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveći jedrenjak na svijetu ostaje nedovršen – Ostaje li Brodosplit bez pola milijarde kuna?

BRODOSPLITOV PONOS DOBIO IME Evo kako sad izgleda najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu

Brodosplit porinuo najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu!

D.G.

Vaš komentar