KRK Ugostitelj i programer izradili lažnu fiskalnu kasu i cijelu godinu izbjegli plaćanje poreza

Photo: Pixabay

KRK – Vlasnik ugostiteljskog objekta na otoku Krku plaćao je programeru izradu i održavanje lažne fiskalne kase. Tako su cijelu 2016. godinu mijenjali stvarne iznose računa i tako izbjegli plaćanje cijelog poreza. 

Policijski službenici Kriminalističko-obavještajne službe Policijske uprave primorsko- goranske u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci i nadležnim uredom Porezne uprave proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 36 i 42 godina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela utaja poreza ili carine, računalno krivotvorenje i zlouporaba naprava

Sumnja se da je 36-godišnjak, vlasnik ugostiteljskog obrta s područja otoka Krka, od siječnja 2016. do prosinca iste godine, radi izbjegavanja plaćanja poreznih obveza s već izdanih i naplaćenih računa brisao stavke te tako izmijenjene račune s umanjenim iznosima naknadno fiskalizirao i prosljeđivao nadležnom tijelu. Osim njega sumnjiči se i 42-godišnji hrvatski državljanin koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju, koje je 36-godišnjak koristio. 

Počinjenjem kaznenih djela utaje poreza ili carina Državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za najmanje 42.570,00 kuna. 

Zbog sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela dvojica osumnjičenih su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu, a kriminalističko istraživanje se nastavlja. 

I.B.