More kod Koločepa danima zagađeno, otočani krive hotel, a direktor tvrdi: “Izvor zagađenja nije utvrđen”

Photo: DNŽ / IZOR / Screenshot

KOLOČEP – Fekalno onečišćenje u Donjem Čelu na otoku Koločepu unutar dubrovačkih Elafita, već je dulje vrijeme veliki problem koji muči otočne stanovnike, ali i goste koji se svakako pitaju je li kupanje na takvom mjestu opasno po zdravlje. Crvena zastava i dalje sugerira izbjegavanje kupanja u moru.

Prema posljednjoj analizi Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, more je još uvijek zagađeno. Nakon dojave o iznenadnom onečišćenju izvršeno je 13.07.2019 u 09:50 sati ispitivanje kakvoće mora kojim se utvrdilo da uzorak prelazi granične vrijednosti za mikrobiološke parametre (bakterije) iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08). More ocijenjeno ocjenom nezadovoljavajuce. Do prestanka onečišćenja svakodnevno se vrše dodatna ispitivanja.

Prema nekim tvrdnjama lokalnog stanovništva, zagađenje nije iznimka, nego se događa redovito i očekivano svakih tri do četiri dana. Pritom prstom upiru na lokalni hotel: “Zagađenje se ni ovoga puta nije dogodilo zbog puknuća cijevi, već zbog mankavog i neispravnog sustava za pročišćavanje hotela, koji se prazni svakih 3 do 4 dana i onda se može vidjeti točno gdje je odvodna cijev šuplja. Sramota je da se ovo ponavlja zadnjih pet-šest godina, a da nitko ne reagira, a naša se djeca, uz prekrasnu pješčanu plažu,  moraju kupati na stijenama, što dalje od vale”, piče čitateljica portala Dubrovniknet.

Photo: IZOR Screenshot

Da provjerimo ovu tvrdnju, nazvali smo direktora Hotela Kalamota, Ivu Sabljića koji je tu dužmnost preuzeo tek prije nedavno, 1. srpnja.

– Je li to sustav odvodnje od hotela ili ne, ne znam. Poduzeli smo sve radnje da vidimo što se događa. Ima tu jedrilica i jedrenjaka tijekom noćenja u ovoj vali, tu ima svega. Dok ne dobijemo potvrdu, teško je dati komentare. Izvor do sad defitnivino utvrđen nije. Ja sam dijete grada koji se kupao tu, pa treba poštivati goste i mještane jer nije lako. Rezultate ćemo imati danas ili sutra.

Ipak, incidenti s ispuštanjem otpadnih voda u more iz hotelskog sustava nisu novost na Koločepu. Još 2014. godine tadašnji direktor hotela Koločep Boris Bečavić šalje službeno priopćenje medijima u kojem tvrdi da u incidentu koji se dogodio u srpnju nije došlo do ispuštanja fekalija u more, nego bazenske vode i to greškom.

Stoga smo pitali novog direktora, nije li čudno da nije upoznat s problemom koji je odavno tu i je li ga prethodni direktor prilikom primopredaje dužnosti izvijestio o ovome?

– Primopredaju ne bi komentirao. Kad budemo riješili, problem, onda ćemo ga riješiti.  Komentirati takve stvari je teško – kratko je kazao Sabljić.