PLOVPUT “Osim gostu iz Rusije, posrednici iz splitske Agencije prijetili su i nama, a polog zadržali za sebe”

Photo: Jurica Gašpar

LASTOVO/SPLIT – Nakon novinskih napisa o Rusu kojem su prijetili iz agencije koja je posredovala pri najmu svjetionika Struga na Lastovu, javili su nam se iz Plovputa, državne tvrtke koja brine o svjetionicima. Svjetioničar koji radi na svjetioniku Struga, Mladen Bartulović kaže; „znam sve iz prve ruke jer sam osobno zvao policiju. Radi se o tome da “gospoda kriminalci” nisu ni prijavila goste za boravak našoj službi u tvrtku Plovput/Turizam“ i polog su zadržali za sebe. Priču nam je potvrdio i Plovputov Voditelj Odjela za turizam i komercijalni sektor Hrvoje Mandekić.

Svjetioničar Mladen Bartulović kaže, da se radi o ljudima iz Splita koji s Lastovom nemaju veze:

– Sve je istina osim onog dijela da je gost „otkazao rezervaciju“ i da su to „lokalni kriminalci“, priča nam i kronološki navodi:

– 15. srpnja 2017. godine Anton Dmitrievič Vysoven i njegova tadašnja djevojka Emily Kathryn Ford dovezli su se taxi-jem do Struge i upoznavši se sa mnom rekli da su rezervirali smještaj u našem apartmanu do 19. srpnja iste godine. Kako ja o tome nisam imao nikakvih saznanja (jer mi naši ljudi uredno dostavljaju booking-e i uplate bez kojih ni nema ulaska u apartman, krenuli smo od početka, od Airbnb-a. Ispostavilo se da njihova “satelitska agencija” u Splitu (podaci o njima poznati su Plovput-u) nije izvršila rezervaciju, ni uplatu, već su polog gospodina Vysovena (cca 2.100EUR-a) zadržali za sebe.

Airbnb je prihvatio da polog vrati turistima, a uskrati ga toj Agenciji. Mi smo ih uredno primili na Strugu na smještaj i boravak jer smo u tom trenutku imali mjesto za njih. Gospodin Vysoven je sutradan uredno platio svoj smještaj u banci na Lastovu. Ono malo vremena koliko su bili tu, bili su ugodni i dragi gosti kojima smo i mi sve učinili da ih zbog nemilih događaja zaštitimo i da im boravak ostane u pozitivnom sjećanju.

Kada su “gospoda kriminalci” ,od Airbnb-a saznali da će im uskratiti polog počo je “SMS teror” i pozivi na broj mobitela gospodina Vysovena. Na drugi takav poziv sam se odazvao ja i tada su meni počeli prijetiti. Izmijenili smo “par uobičajenih rečenica punih epiteta” za takve situacije, a ja sam tada uz suglasnost svog gosta  pozvao Policiju. Policija je brzo došla, uzela preliminarne izjave od gostiju te sutradan uz pomoć prevoditelja i krim inspektora iz Splita obavila svoj posao do kraja. A Jukić i Dagelić nisu “lokalni tipovi” već žive i rade u Splitu – priča svjetioničar o neugodnoj situaciji u kojoj su se našli on i njegovi gosti, zbog čega je, kako je pisao Telegram, 41-godišnjem Branimiru Jukiću i 35-godišnjem Luki Dageliću, ovih dana pravomoćno presudio Općinski sud u Dubrovniku.

Photo: Jurica Gašpar

Voditelj Odjela za turizam i komercijalni sektor tvrtke Plovput, Hrvoje Mandekić potvrđuje da su i njemu prijetili:

– Do tog trenutka imali smo suradnju s agencijom Daluma i sve je dobro funkcioniralo. Tog dana gost se pojavio na svjetioniku misleći da su ga oni prijavili. Međutim, nije imao vaučer, a time ni potvrđenu rezervaciju za boravak u apartmanu na svjetioniku. Gost me pitao ima li možda još mjesta na svjetioniku i igrom slučaja je bilo jedno mjesto koje je mogao rezervirati i preko nas. On je to napravio, rezervirao i onda otkazao agenciji koja ga prethodno nije ni prijavila. E onda su ga počeli zvati i prijetiti mu. Mene osobno je zvao i otac od tog Dagelića pa mi prijetio da smo mu mi uzeli gosta . Ja sam mu odgovorio da gost mora imati vaučer da bi bio njihov gost. Zvao sam ih i u ured da dođu ako imaju bilo kakvu nejasnoću pa da razgovaramo o tome, ali to nikad nisu napravili, a od tog trenutka ne surađujemo s njima – ispričao je Mandekić.

PROČITAJTE JOŠ: LASTOVO Rus otkazao ljetovanje na svjetioniku, pa ga proganjali i prijetili mu pozivima i SMS porukama

D.G.