Iran zaplijenio strani tanker s 12 članova posade

Photo: Pixabay

Iranska nacionalna televizija objavila je da je iranska garda zaplijenila strani tanker s 12 članova posade pod optužbom da su krijumčarili naftu.

Tvrde da je tanker zaplijenjen u nedjelju, 14. srpnja te da je prevozio milijun litara prokrijumčarene nafte u Perzijskom zaljevu, južno od iranskog otoka Larak, piše Index.

Iranska otmica tankera događa se nakon niza incidenata u Zaljevu i povećanih napetosti između Teherana s jedne strane i Velike Britanije te SAD-a i njihovih saveznika s druge.

S obzirom na vrijeme i mjesto “zapljene”, moguće je da se radi o tankeru Riah koji je plovio pod panamskom zastavom i koji je prošlog vikenda nestao u iranskom dijelu Perzijskog zaljeva.

Je li ovo tanker koji je prošli vikend nestao u iranskim vodama?

Vijest o nestanku ovog tankera objavljena je tek nekoliko dana kasnije.

Tanker Riah, za koji su američki mediji izvještavali da pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zaustavio se u iranskim teritorijalnim vodama u blizini otoka Kešm, na kojem se nalazi baza iranske Revolucionarne garde. Isključio je svoj transponder, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Američki dužnosnik izrazio je ovog tjedna za Associated Press sumnju da su ovaj tanker zaplijenili Iranci.

Velika Britanija je početkom srpnja zaplijenila iranski tanker Grace 1kod Gibraltara koji je još uvijek pod njihovom kontrolom. Posada, uglavnom indijske nacionalnosti, u međuvremenu je puštena na slobodu.

Lokalne vlasti Gibraltara, koji je pod britanskim suverenitetom, opravdali su zapljenu sumnjom da ovaj tanker ilegalno prevozi naftu u Siriju kršeći time međunarodne sankcije. Iz britanske vlade su poručili da će pustiti zaplijenjeni tanker ako Teheran zajamči da tanker neće uploviti u Siriju, no Iran im je odgovorio da će nastaviti izvoziti naftu pod bilo kojim uvjetima.

Usto, prije nekoliko dana iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, zaprijetio je Londonu da neće proći bez posljedica jer je zaplijenio naftni tanker na prostoru britanskog Gibraltara.

– Zli Britanci kradu naše brodove, bave se piratstvom te pokušavaju to sve predstaviti legalnim. To neće moći proći bez posljedica – rekao je ovog tjedna Hamnei.

Index