Netko je ostao bez “čevapa na buzaru”, u Zagrebu uhvaćen muškarac s 18 kg prstaca

Photo: Arhiv Morski.hr / Ilustracija

ZAGREB – Zagrebačka policija privela je 58-godišnjeg muškarca koji je u automobilu prevozio više od 18 kilograma prstaca, koji su zaštićeni zakonom te osam kilograma duhana bez nadzorne markice.

Vozač je zaustavljen u utorak u sklopu redovnog nadzora prometa nakon čega su policajci u njegovom automobilu fiat uno uočili veću količinu duhana u vrećicama, bez nadzornih markica Ministarstva financija i između njih vrećice sa zaštićenim školjkama.

Zbog uništavanja, odnosno posjedovanja zakonom zaštićene prirodne vrijednosti osumnjičeni će biti kazneno prijavljen državnom odvjetništvu, dok je carina protiv njega zbog posjedovanja duhana izdala prekršajni nalog sukladno Zakonu o trošarinama.

Ta školjka iz porodice dagnji, koja slovi i kao afrodizijak, živi u hridinastim stijenama i većem kamenju, a zbog njihovog vađenja uništava se obala za čiji su oporavak potrebne i stotine godina, piše Slobodna Dalmacija.

Unatoč zabrani prstaci se mogu naći u pojedinim restoranima, a mediji su pisali da ih provjereni gosti mogu naručiti pod šiframa poput “ćevapčići na buzaru”.

Prstac je valjkastog duguljastog oblika i glatkih ljuštura koji može narasti do 15 centimetara, a za jedan centimetar rasta potrebno mu je deset godina.

Slobodna Dalmacija