FOTO/VIDEO Predstavljen Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“

Photo: MORH / M. Čobanović

SPLIT – Upotreba Besposadnog zrakoplovnog sustava „Orbiter 3“ u protupožarnom izviđanju predstavljena je na lokaciji u šibenskom zaleđu, u petak, 19. srpnja 2019. godine.

Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) „Orbiter 3B“ novo je sredstvo Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH.

Tijekom lansiranja bespilotne letjelice zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH pukovnik Zvonimir Rogić pojasnio je kako je riječ o sustavu koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja unutar sustava domovinske sigurnosti.

– Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice – naglasio je pukovnik Rogić.

PROČITAJTE JOŠ: Dronovi Hrvatske vojske će otkrivati požare

Današnja prezentacija prikazala je ulogu bespilotne letjelice u protupožarnoj sezoni koja se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, za rano otkrivanje požara, za praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima.

– Simulirali smo identifikaciju piromana te smo kroz predpoletni pregled i samo lansiranje i sletanje prikazali kakvi su uvjeti koji trebaju biti zadovoljeni za let – objasnio je zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije GS OS RH satnik Božo Kriletić.

Dodao je kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti te kako je uz integrirani dnevno-noćni senzor moguće obavljanje zadaća u svim uvjetima te identifikacija piromana i na do pet kilometara udaljenosti.

PROČITAJTE JOŠ: VIDEO Ovo su snimke dronova MORH-a koji nadziru Jadran, Srbija ovakve ima već 11 godina

U vremenu od početka Protupožarne sezone (17. lipnja) zaključno sa 19. srpnja 2019. godine u 8.00 sati, tim besposadnih zrakoplovnih sustava bio je angažiran 11 puta, pri čemu je ostvareno oko 7.25 sati naleta.

Primarni cilj Besposadnog zrakoplovnog sustava „Orbiter 3“ je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60%, a Hrvatska vojska koristi ga u omjeru 40% i to za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, zaštite od požara i sl.

Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3B“ sastoji se od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati.

I.B.