MLJET Bizantski brodolom na rtu Stoba

Photo: NP Mljet / Hrvatski restautorski zavod

MLJET – U četvrtak, 18. srpnja 2019. godine, održano je predavanje „Stoba, bizantski brodolom iz 11. st.“  u Domu kulture u Babinom Polju, otok Mljet. Predavanje je držao Igor Miholjek, voditelj Odjela za podvodnu arheologiju pri Hrvatskom restauratorskom zavodu.

Bizantski brodolom na rtu Stoba kod Okuklja poznat je već od 70-tih godina prošlog stoljeća, dok su sustavna podvodna arheološka istraživanja provedena od 2009. do 2015. godine. Istraživanja je proveo Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za podvodnu arheologiju i Sveučilište Ca Foscari iz Venecije. Riječ je o brodolomu koji je prevozio devet različitih tipova amfora i staklene luksuzne predmete, a svoju nesretnu sudbinu doživio je u podmorju otoka Mljet u 11. st. u blizini mjesta Okuklje. 

Interes stanovnika i posjetitelja otoka Mljeta je bio velik te su najavljena nova predavanja i izlaganja o drugim arheološkim podmorskim lokalitetima, kako na otoku tako i izvan njega, a sve s ciljem promocije bogate kulturne baštine otoka Mljeta.

Sponzorirani sadržaj