Republika Srpska proglasila Pelješki most svojim interesom

Ilustracija: Pipenbaher consulting

BANJA LUKA/KOMARNA – Parlament Republike Srpske podržao je sinoć veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojom se pokušalo zaustaviti gradnju Pelješkog mosta.

U kasnim večernjim satima nakon cjelodnevne sjednice Narodne skupštine RS-a 60 od ukupno 83 zastupnika, koliko ih broji to tijelo, glasalo je u prilog veta koji je predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uložio na odluku što su je ranije ovog tjedna donijeli njegov hrvatski i bošnjački kolega u državnom vrhu Željko Komšić i Šefik Džaferović, prenosi Index.

Parlament RS-a dvotrećinskom većinom odlučio da bi pokretanje spora s Hrvatskom oko Pelješkog mosta bilo štetno za vitalni interes Republike Srpske.

U izjavi koja je u parlamentu Republike Srpske izglasana dvotrećinskom većinom, stoji da je ulaženje u spor s Hrvatskom oko Pelješkog mosta štetno za vitalni interes Republike Srpske.

Nakon glasanja u parlamentu RS-a trajno je blokirano stupanje na snagu odluke kojom se od Hrvatske tražilo da prekine gradnju Pelješkog mosta dok se ne postigne dogovor o međudržavnoj granici na moru kod Neumskog zaljeva.

Vladajuća većina predvođena Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) istodobno je usvojila zaključak kojim traži od svih predstavnika Republike Srpske u tijelima vlasti BiH da inzistiraju na rješavanju svih otvorenih pitanja u odnosima s Hrvatskom, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na rijeci Uni, kao i da od Hrvatske traže jamstva da će novi most na Savi kod Gradiške biti završen u predviđenom roku.

Narodna skupština RS-a također traži od srpskih političara u BiH da odbiju parcijalno rješavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom, odnosno da se granična pitanja sa susjednim državama riješe “u paketu”.

Glasanju je prethodila višesatna rasprava u kojoj Dodik i zastupnici oporbe nisu birali riječi kako bi se uzajamno vrijeđali optužujući se za izdaju nacionalnih interesa i kriminal.

PROČITAJTE JOŠ: Pelješki most gotov prije pristupnih cesta zbog odabrane tvrtke iz “Republike Srpske”?

Žestoka rasprava

Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović kazao je Dodiku kako je on “pričuvni hrvatski član Predsjedništva BiH”, dok ga je zastupnik Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković ironično pozdravio s: “Bok predsjedniče, kaj se dela?”

Dodik je opetovano vikao s govornice, optuživao oporbene zastupnike da lažu i tvrdio kako mu podmeću i ništa ne znaju.

“Idi ti u neku stvar”, poručio je Dodik Stanivukoviću s parlamentarne govornice, a kada su mu iz oporbe rekli da se zalaže za interese Hrvatske dok predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osporava uporabu ćirilice u Vukovaru, uzvratio je kako ga “ne zanima Kolinda ni što je ona izjavila”.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović snažno je poduprla Dodikov veto na pokretanje spora zbog Pelješkog mosta, ali je pojasnila kako je vlastima u Banjoj Luci to samo instrument kojim žele spriječiti da netko sutra blokira ono što je njima bitno.

“Baš me briga za Pelješki most, ja samo ne želim da netko sutra blokira naše projekte”, kazala je Cvijanović tijekom rasprave.

Index

PROČITAJTE JOŠ: Tko će graditi pristupne ceste Pelješkom mostu? Poništena odluka za odabir grčke tvrtke