ŽIRJE Maloljetnik vozio neregistriranog Yuga, suvozač ispao iz automobila

Foto: ŽUC / Ilustracija

ŽIRJE – U jučerašnjoj prometnoj nesreći oko  2.25 sati na državnoj cesti D-128, otoku Žirju, teže je ozlijeđen 18-godišnjak, kao putnik u vozilu, koji je zbog zadobivenih ozljeda zadržan na daljnjem liječenju u Općoj bolnici Šibenik, dok je maloljetni vozač zadobio lakše tjelesne ozlijede.   

Do prometne nesreće je došlo kada je maloljetnik, prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilima, upravljao s neregistriranim i neosiguranim osobnim automobilom  Yugo 45, po izlasku iz desnog nepreglednog zavoja, zbog neprilagođene brzine kretanja vozila osobinama i stanju ceste, izgubio kontrolu nad upravljačem vozila, radi čega se počinje nekontrolirano kretati po kolniku, a gdje pritom 18-godišnji putnik na suvozačkom mjestu, koji nije koristio sigurnosni pojas i koji se naginjao kroz otvoren prozor na suvozačevim vratima, ispada iz vozila na kolnik. pri tom se vozilo prevrće, klizi po kolniku i izlijeće izvan kolnika u nisko raslinje, gdje se i zaustavlja, izvještava šibenska policija. 

Protiv vozača će biti podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež  u Šibeniku, zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, a protiv 18-godišnjaka će biti podnijet prekršajni nalog, zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Sva sreća da ova prometna nesreća nije završila tragično, no svakako pokazuje na velik problem nedostatka kontrole cestovnog prometa na otocima gdje je u pogonu mnoštvo neregistriranih automobila kojima, kao i u ovom slučaju, upravljaju čak i maloljetnici.

D.G.