FOTO Dvije havarirane jahte u splitskom akvatoriju

Photo: MPPI

HVAR/SPLIT – U području nadzora sigurnosti plovidbe Lučka kapetanija Split, jučer se dogodila se pomorska nesreća potonuća privatne motorne jahte, bez ozljeđenih, izvijestilo je nadležno Monistarstvo mora, prometa i infrastrukture. 

Službenici MRCC Rijeka jučer, 20. srpnja u 16.10h zaprimili su dojavu od voditelja motorne jahte imena ‘Wish’, duljine 12 metara, o prodoru mora u potpalublje te potpunom otkazivanju svih električnih i elektroničkih  uređaja na brodici. Motorna jahta u havariji, sa ukupno 3 člana posade u trenutku dojave nalazila se 4-5 nautičkih milja od uvale Pokrivenik, na otoku Hvaru. S obzirom da je voditelj motorne jahte potvrdio da nema ozlijeđenih članova posade, a uvjeti na moru bili su povoljni, iz MRCC Rijeka od događaju je obaviještena Lučka kapetanija Split, a prema poziciji havarije angažirana je tvrtka za pružanje komercijalne pomoći plovilima, čija brodica je u 16.35h isplovila iz baze na otoku Visu.

Nedugo potom, u 17.15h u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv pogibelji od strane zapovjednika motornoga broda ‘Duje’, koji je prijavio da obavlja spašavanje članova posade tonuće motorne jahte imena ‘Amore 1’, u sjevero-istočnom dijelu Splitskog akvatorija. Prema poziciji pomorske nesreće odmah su isplovili službenici Lučka kapetanije Split i Lučke ispostave Milna, koji su po dolasku prekrcali 5 brodolomaca na spasilačku brodicu LI Milna, među kojima, srećom, nitko nije ozljeđen. 

Havarirana jahta ‘Amore 1’, tipa ‘Feretti 52’ ostala je plutati pramčanim dijelom iznad površine mora, o čemu je obaviješten vlasnik, domaća charter tvrtka, kojoj je naloženo poduzeti komercijalno spašavanje i uklanjanje havarirane brodice sa pozicije nesreće, u što kraćem roku.

Službenici LK Split i LI Milna vizualnim pregledom ustanovili su da nema onečišćenja mora, no s obzirom da je u spremnicima preostalo oko 500 litara pogonskoga goriva tipa diesel, iz MRCC Rijeka angažirana je tvrka za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

U 19.30h službenici Lučke kapetanije Split u koordinaciji sa vlasnikom havarirane i naplavljene brodice organizirali su spašavanje iste od potpunog potonuća tegljenjem prema uvali Smrka.

Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće i potonuća brodice provode službenici Lučke ispostave Milna, izviještava Ministarstvo mora.

PROČITAJTE JOŠ: Havarija jahte s pet stranaca kod Milne na Braču

I.B.