Nova, endemska vrsta ribe otkrivena na Kvarneru

Gouania wildenowi - Photo: Pero Ugarković

Nova vrsta ribe gvania iz porodice priljepnjaka zasada je jedinstvena na Mediteranu i već slovi kao endem Kvarnera. Premda živi u našem prelijepom i čistom kvarnerskom moru, život joj, ipak nije lak – morska kuća joj je mala i stisnuta između kamenčića šljunka.

Četiri nove vrste riba koje se skrivaju u šljunku mediteranskih plaža; od kojih dvije u Jadranu – otkrio je mladi austrijski biolog Max Wagner. Među dvije jadranske vrste roda gvania – jedna je zasad, pronađena samo u sjevernom Jadranu. Max surađuje s riječkim znanstvenikom i stručnjakom za ribe Marcelom Kovačićem, donosi HRT

– Pronašli smo dvije nove vrste u Jadranu i dvije u istočnom Mediteranu. Imali smo sreću da smo obje vrste za Jadran – pronašli i na ovoj plaži, kaže Max Wagner.

– Vrlo je uzbudljivo što smo otkrili dvije nove vrste u Jadranu koji se istražuje već sto – dvjesto godina, dapače to je jedno od najistraživanijih mora na svijetu. A posebno što smo ih našli na plaži na kojoj se kupa gomila ljudi. Oni ne znajući, gaze po plažnom šljunku ispod kojega se nalaze vrste riba – dosada nepoznate znanosti, ističe austrijski biolog.

Znanstveni rad Maxa Wagnera koji dokazuje pet filogenetskih linija od kojih četiri predstavljaju nove vrste, izašao je u prestižnom časopisu Molecular Phylogenetics and Evolution.

– Zašto su ove ribice tako fascinantne osim što smo našli u 21. stoljeću na plaži u Rijeci neopisanu vrstu? Pa fascinantne su zato što žive u šljunku. Dakle od preko 30 tisuća vrsta riba koje zasada znamo, a opisujemo ih svake godine više desetaka i više stotina, samo dvije skupine su uspjele ući u šljunak na plaži. To su glavoči koji žive u Kini,  jedna skupina glavoča koji žive u Kini i ovi priljepnjaci koji žive ovdje na Mediteranu – objašnjava Marcelo Kovačić.

Ako buduća istraživanja ne pokažu drugačije – jednu od njih, barem zasad, možemo smatrati endemom Kvarnera.

– Za jednu od novih vrsta znamo da se spušta dole do jonskog mora i dolazi do Grčke. a za drugu od novih jadranskih vrsta znamo zasad da je endem Kvarnera, što najvjerojatnije neće ostati, ali u ovom času znamo ga samo u sjevernom Jadranu – dodaje Kovačić.

– Oblikom i biologijom prilagodile su se na teško stanište šljunka i život u malim međuprostorima u kojima će provesti život. Ta je prilagodba zaista nevjerojatna – ističe Weber.

A pomalo je nevjerojatno i to, što je za ovo otkriće zaslužan upravo mladi Max koji osim što priprema doktorat na tu temu obožava Hrvatsku. Diljem Lijepe naše; i s roditeljima i s djevojkom, dakle i privatno i zbog istraživanja, boravio je već mnogo puta.

HRT