RIJEKA Brojne nepravilnosti tijekom nenajavljenih inspekcija plovila i pomorskog dobra

Foto: Wikimedia

RIJEKA – Koordinirani nadzor pomorskog prometa i pregledi pomorskoga dobra, provedeni su jučer u području nadležnoti Lučka kapetanije Rijeka, pri čemu su utvrđene brojne nepravilnosti, izrečeni prekršajni nalozi te izdane mandatne kazne počiniteljima.

Lučka kapetanija Rijeka je u subotu, 20. srpnja, u vremenu od 11.00h do 19.00h obavila koordinirani nadzor sa pripadajućim lučkim ispostavama u području nadležnosti.

Cilj akcije bio je provjera sudionika u pomorskom prometu iz aspekta sigurnosti plovidbe, u svim katergorijama plovila, odnosno, plovnih objekata, kao i inspektiranje pomorskog dobra.

Akcija je provedena ciljano sa četiri plovila iz sastava LK Rijeka, a područje nadzora najvećim dijelom obuhvatilo je Riječki zaljev, Vinodolski kanal te Rapski i i Creški akvatorij.

Službenici LK Rijeka tijekom trajanja akcije obavili su ukupno 60 pregleda (46 domaćih i stranih brodica, četiri domaća broda, šest stranih jahti), kao i tri pregleda pomorskog dobra i jedan pregled plovnog puta.

Tijekom nadzora zabilježeno je 18 prekršaja, temeljem čega je izrečeno 12 mandatnih kazni te je izdano 6 prekršajnih naloga prema počiniteljima prekršaja.

Za vrijeme pomorsko-prometnog nadzora, službenici su plovilima iz sastava Lučke kapetanije Rijeka preplovili 163 nautičke milje, unutar područja nadležnosti.

Koordinirane nadzore ovog tipa (bez najave) Lučka kapetanija Rijeka nastavit će tijekom ostatka razdoblja pojačanog prometa, najavljuju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. 

I.B.